Sjöräddningen i Helsingfors vädjar: Gå inte ut på isarna

Flera personer gick genom isen i Helsingfors på lördagen. Sjöräddningen varnar nu ivriga motionärer från att gå ut på isen. Bilden är från havet vid Gammelstadsforsens mynning. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Trots det kalla vädret är isarna ännu inte säkra att gå på. Under lördagseftermiddagen fick Helsingfors sjöräddning tre larm om personer som gått genom isen bara inom en kvart.

– Isarna är verkligen inte säkra nu! Under den senaste kvarten har tre personer gått genom isen här, så det svarar väl på frågan ifall isarna är säkra, säger Jarkko Takala, sjöräddningsledare på Helsingfors sjöbevakning på lördagseftermiddagen.

Redan under fredagen ryckte sjöbevakningen ut till Solvik i Helsingfors efter ett larm om att en person gått genom isen. Då visade det sig ändå att personen i nöd hade fallit på isen och behövde hjälp att ta sig i land, men inte hade hamnat i vattnet.

– Det har snöat, så isen formas inte nu. Det är också öppet vatten på flera ställen. Det är absolut inte säkert att gå på isen någonstans här, säger Takala.

På Meteorologiska institutet bekräftar jourhavande meteorologen Helena Laakso att isarna är mycket svaga just nu.

– De är väldigt dåliga. Det lönar sig inte att gå på dem. Det borde vara kallt under en längre period för att isen ska vara säker, och det har det inte varit, säger Laakso.

Dessutom lyfter hon liksom sjöbevakningen fram att det också har snöat, vilket hindrar isarna från att bildas.

När kommer det att vara säkert att gå på isarna?

– Det kan dröja. Nästa vecka blir det varmare igen och det kan till och med regna. Så isarna kommer nog inte att vara i skick, säger Laakso.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning