Finländska seglarfamiljen på Sydkinesiska havet mår bra med tanke på omständigheterna

Vy över Sydkinesiska havet, sett från Vietnams sydkust. Väderförhållandena under veckoslutet är avsevärt tuffare än på den här arkivbilden. Bild: Mostphotos

Den finländska familj som är ute och seglar på Sydkinesiska havet befinner sig inte i någon akut nödsituation fastän båten driver i det hårda vädret, uppger Åbo sjöräddningscentral.

Två vuxna och två barn från Finland har drivit omkring i en segelbåt på Sydkinesiska ett bra tag redan. Någon räddningsoperation har inte inletts eftersom båten inte befinner sig i sjönöd trots att den är på drift, enligt Åbo sjöräddningscentral.

Båten befinner sig någonstans mellan Filippinerna och Hongkong. Familjen meddelade sjöräddningscentralen på söndagsmorgonen att läget är oförändrat, det vill säga att båten fortfarande driver med vinden. Familjen tog kontakt första gången på lördagsmorgonen.

Enligt Åbo sjöräddningscentral kan det hårda vädret på Sydkinesiska havet fortsätta hela dagen. Centralen uppger att familjen mår bra "med tanke på omständigheterna".

– Klockan åtta i morse meddelade de att de mår ok, och de har ännu inte bett om evakuering. De försöker hålla ut tills vädret blir bättre, säger Jani Salokannel på sjöbevakningscentralen till Yle.

Familjen seglar en 13 meter lång oceangående stålbåt.

Åbo sjöräddningscentral vet inte vart båten var på väg innan den fick problem.

Sjöräddningscentralen i Hongkong, därifrån båten tros ha seglat, har bett familjen meddela sin position med sex timmars mellanrum.

Yle uppger att familjen är finländsk men bosatt i Hongkong. Familjen har inte fått kontakt med de lokala sjöräddningscentralerna, men dessa har däremot kontakt med Åbo.