Sjöflygplan nödlandade utanför Jollas i Helsingfors

Olyckan inträffade mellan Jollas och Sandhamn i Helsingfors östra skärgård på måndagseftermiddagen. Bild: Sjöbevakningen

Två personer befann sig ombord på planet, som riskerade att sjunka. De lyckades ta sig ut och plockades upp av en förbipasserande båt.

Sjöbevakningen ryckte ut på ett sjöräddningsuppdrag i östra Helsingfors på måndagseftermiddagen. Ett sjöflygplan hade enligt den första rapporten tvingats nödlanda utanför Maskholmen mellan Jollas och Sandhamn. Två personer befann sig ombord på planet.

Enligt sjöräddningsledare Janne Ryönänkoski vid Sjöbevakningen var planet på väg att lyfta när någonting gick snett.

– Planet hade hunnit en bit upp i luften, kanske någon meter, när olyckan inträffade, säger Ryönänkoski.

Planet damp ned i vattnet och den ena av planets pontoner hamnade under vattenytan. Enligt Ryönänkoski fanns det en risk för att planet skulle sjunka.

– De två personerna ombord lyckades ta sig ut ur planet och upp på den andra pontonen på egen hand. Där blev de upplockade av en förbipasserande båt som på ett föredömligt sätt kom till undsättning, säger Ryönänkoski.

De två personerna klarade sig utan att skadas allvarligt.

– Det var tur i oturen, för vi talar om starka krafter vid sådana här olyckor, säger Ryönänkoski.

Planet skadades i olyckan, men hann inte sjunka.

– Vi lyckades bogsera planet till stranden i Jollas och fick upp det ur vattnet, säger Ryönänkoski.

Enligt Sjöbevakningen hann inga miljöskador uppstå i samband med olyckan. I det här skedet är det oklart om olyckan berodde på ett tekniskt fel eller ett mänskligt misstag.

– Det är för tidigt att säga. Vi har gjort en anmälan till Olycksutredningscentralen, som överväger om man ska ta sig an fallet. Olycksutredningscentralen eller polisen informerar närmare i ett senare skede, säger Ryönänkoski.

Förutom Sjöbevakningen var också enheter från Helsingforspolisen, Gardets jägarregemente och räddningsverket på plats under räddningsuppdraget.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning