Försvunnen ensamseglare hittad utanför Spanien

Den finländska ensamseglaren påträffades utanför Baiona på spanska västkusten. Bilden är en arkivbild och föreställer inte den efterspanade båten. Bild: Anna Back/SPT

I fredags slog brodern till den försvunna seglaren larm om att denna inte längre kunde nås. Men på måndagen kom den finländska sjöbevakningen med lugnande besked.

Den 58-åriga finländska mannen seglade på Atlanten vid Spaniens västkust, och därför skickade Västra Finlands sjöbevakningssektion vidare en begäran till spanska myndigheter om att nå honom.

Sjöräddningscentralerna i Fisterra och Vigo kopplades in och snart upptäckte lokala myndigheter att mannen befann sig precis utanför Baiona söder om Vigo. Det gick ingen nöd på honom – han led endast av "strömavbrott, maskinproblem och en blöt telefon", skriver sjöbevakningen i Västra Finland i en tweet på måndagen.

Enligt HBL:s uppgifter seglar finländaren en oceangående båt på 28 fot som han köpt i Sverige. Han lämnade den franska staden Cherbourg på nyårsafton och är på väg mot Madeira och Kanarieöarna.

"Det hela slutade lyckligt. Samarbetet mellan den finländska och spanska sjöräddningscentralen fungerade perfekt och punktligt", skriver sjöbevakningen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning