Självironi och humor – också svart

Min väninna och jag tvistar om en sak. Jag menar att svenskar inte alltid riktigt förstår min självironiska humor. Hon, som är inflyttad svensk i Finland, påstår det rakt motsatta: att det är finnar som saknar självironi.

Nåväl, vi generaliserar båda och hur som helst brukar vi ha väldigt roligt ihop, vi ödessystrar som ibland tvingas till det besvärliga och smått pinsamma att förklara våra egna skämt.

En som har visat sig ha svårt med ironi är David Hasselhoff, amerikansk skådespelare från 1980-talets Knight Raider och 1990-talets Baywatch. Han uppträdde på den svenska filmprisutdelningen Guldbaggegalan härom veckan. Efter sin låt, som han enligt Expressen mimade sig igenom, tackade programledaren Petra Mede honom. Hon sade att det var en upplevelse att ha honom där – och harklade sig för att understryka det sarkastiska i kommentaren.

Hon rev ner applåder medan ilskan steg hos Hasselhoff.

Mede blev jag bekant med – så där på avstånd då – när hon var med i Morgonsoffan, ett humorprogram som sändes för åtta år sedan på svensk tv. Det parodierade på tv-kanalernas morgonprogram och det mesta gick fel. Speciellt dålig var personkemin mellan Mede och David Batra som hon ledde sändningarna med – på skoj alltså.

Komikern Batra är för övrigt gift med Anna Kinberg Batra, ordförande för det största allianspartiet i Sverige, Moderaterna. Trots att hennes uppsyn vanligen är rätt stramt sägs hon ha bra humor så där privat. En undrar om hon skulle vinna på att visa lite mer av den också offentligt.

Jag jobbar som Nordenkorrespondent så vi tar en runda till Danmark och Norge också, va?

Dansk humor. Ja, den tv-serie som har gjort djupast intryck på mig är nog Klovn, Casper Christensens och Frank Hvams serie skriven av dem själva, med dem själva i huvudrollerna – och som kanske delvis handlar om dem själva. Det är dråpligt och komiskt och grovt. Flera gånger är de ändå så nära gränsen för ett skämt som går så långt att det gör ont. Gör de narr av den unga tjejen med stomipåse, eller är det hon som är stark och de som därmed förlöjligas?

När det kommer till Norge tycker vi andra kanske att det skojigaste med landet är språket. Nej, nu skämtar jag förstås, men leknorska med guleböj för banan och så vidare har vi väl alla underhållit oss med någon gång. Allvarligt talat: Eftersom jag är lite barnslig av mig har jag väldigt roligt åt bröderna Ylvis sånger med de livsavgörande frågorna: Hur byggdes Stonehenge eller vilket läte har räven?

Så gillar jag skarpt den parodi som NRK Humor har gjort på talkshowen Skavlan och som på ett rätt avslöjande sätt visar hur pass förutsägbart det framgångsrika konceptet är. Och sketchen kan väl också ses som en form av självironi eftersom Skavlan är en samproduktion mellan SVT och just NRK?

Humor är också något vi människor ofta använder oss av för att tackla det svåra, till och med ofattbara. Då blir det svart humor.

Har ni för övrigt sett bilder som cirkulerar på Facebook på den danska drottningen och hennes gemål prins Henrik och texten: "Tysk invandrare gift med fransk invandrare. Har massor av värdesaker och smycken kan konfiskeras!"? På tal om aktuella åtstramningar av den danska flyktingpolitiken då.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning