Situationsspecifik bedömning används i lokaltågen

Det är ytterst sällsynt att ingen av kortläsarna skulle fungera. VR:s konduktörer är experter på att hantera sådana här fall och konduktörerna kan lösa situationer från fall till fall.

I HBL:s insändare den 23.6.2021 beskrivs ett fall där HRT-resekortsläsaren i tågets vestibul inte fungerade och att det dröjde att få svar på kundresponsen.

I lokaltrafiken används både HRT:s (A, E, I, K, P, U, Y, X) och VR:s lokaltåg (R, T, D, G, Z, M till Lahtis och Tammerfors och till Birkaland). För resor inom HRT-området köper man en HRT-biljett till exempel genom värde som man laddat på sitt HRT resekort. På VR:s lokaltrafikområde finns det inget resekort, utan där stämplar man sin tågbiljett om man har köpt en biljett i pappersversion. På lokaltågen finns det alltså möjlighet att antingen använda HRT:s resekortläsare eller stämpla VR:s tågbiljetter i en stämplingsapparat beroende på vilket trafikområde man reser i.

Det förekommer ibland störningar på resekortläsare och stämplingsapparater, men det finns alltid fler än en läsare eller apparat per tåg. Om resekortsläsaren inte fungerar, finns det i allmänhet någon annan fungerande resekortsläsare på tåget. Det är ytterst sällsynt att ingen av kortläsarna skulle fungera. VR:s konduktörer är experter på att hantera sådana här fall och konduktörerna kan lösa situationer från fall till fall. Om kunden inte kan köpa eller läsa/stämpla sin biljett på grund av att resekortsläsaren eller stämplingsapparaten inte fungerar, löses situationen till fördel för kunden.

I VR:s lokaltåg ansvarar våra lokaltågskonduktörer för biljettkontrollen. När konduktörerna ambulerar i lokaltågen kontrollerar de också att kortläsare och stämplingsapparater fungerar. Om de stöter på problem strävar de efter att reparera felet, eller meddelar alternativt felet vidare till service. I HRT:s lokaltåg ambulerar det förutom lokaltågskonduktörer också HRT:s biljettkontrollanter.

Vi beklagar att vår respons till kundresponsen dröjde och att den inte gav tillräckligt med information till kunden. Vi strävar efter att svara på all kundrespons så fort som möjligt med korrekt information på både finska och svenska.

Anu Punola VR:s närtrafikchef

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning