Situationen med coronaviruset: Sju bekräftade sjukdomsfall i Finland

Finlands första bekräftade fall av sjukdomen covid-19 konstaterades i Lappland i slutet av januari. Bild: Anssi Jokiranta

I Finland har endast lindriga fall av sjukdomen covid-19 konstaterats, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

I måndags bekräftades det sjunde fallet av sjukdomen covid-19 i Finland. Sjukdomsfallet konstaterades i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, liksom fem av de tidigare fallen.

Finlands första bekräftade fall av covid-19 konstaterades i Lappland i slutet av januari. Då var det frågan om en turist från den kinesiska provinsen Hubei, där epidemin började.

Covid-19 orsakas av det nya coronaviruset som började spridas i Kina i början av året. På tisdagen hade nästan 100 000 sjukdomsfall konstaterats i världen, enligt Institutet för hälsa och välfärd (THL). Ungefär 90 000 av sjukdomsfallen har konstaterats i Fastlandskina men under de senaste veckorna har största delen av de nya fallen konstaterats utanför Kina.

THL meddelar att 4 800 fall av covid-19 har konstaterats på Koreahalvön, över 270 i Japan och cirka 1 500 i Iran. I Europa har 2 730 sjukdomsfall konstaterats, över 2 000 av dem i Italien. Hela Italien räknas höra till epidemiområdet.

Ungefär 3 100 människor har avlidit i covid-19. Av dödsfallen har 91 procent skett i Hubei. I Finland har endast lindriga fall av sjukdomen konstaterats, enligt THL.

130 personer i hemkarantän i Helsingfors

I söndags försattes 130 personer i Helsingfors i en två veckor lång hemkarantän på grund av att de haft kontakt med ett barn som smittats av det nya coronaviruset. Människorna som försattes i karantän i sina hem har kommit i kontakt med det smittade barnet i skolan eller via barnets fotbollslag.

Karantänen gäller endast personer som varit i direktkontakt med det smittade barnet.

– Övriga familjemedlemmar kan fortsätta sitt liv som vanligt, men de som är i karantän bör stanna hemma och undvika kontakt med andra, sade Timo Lukkarinen, chefsläkare för Helsingfors hälsostationer, i söndags.

Beslutet om karantän fattades av THL, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt och Helsingfors stad. Största delen av personerna som försatts i karantän är elever vid skolan Viikin normaalikoulu i stadsdelen Vik.

Skolan har dock inte stängts. I en intervju för Helsingin Sanomat motiverar Timo Lukkarinen beslutet att hålla skolan öppen med att coronaviruset inte överlever särskilt länge på ytor.

– Skollokalerna i Vik är inte kontaminerade. Det är inte möjligt att bli smittad av att vistas i skolan. Skolan är fri från viruset.

Ett tjugotal finländare har suttit i karantän på hotellet H10 Costa Adeje Palace på ön Teneriffa sedan början av förra veckan. En del av hotellgästerna har redan fått lämna hotellet efter att ha uppvisat negativa testresultat för covid-19 men finländarna hör inte till dem.

Texten uppdateras.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning