Sitra prisbelönas som världsbäst på cirkulär ekonomi

Slit- och slängkulturen i kombination med större befolkning och högre levnadsstandard leder till ofantliga sopberg. I höstas sökte indier på en soptippssluttning överlevande efter att en del av soptippen hade kollapsat och rasat ner i en kanal i New Delhi. Den cirkulära ekonomin försöker ställa om hela grunden för produktion och konsumtion så att mindre avfall genereras och än mindre landar på soptippen. Bild: EPA / RAJAT GUPTA

Jubileumsfonden Sitra har valts till världens ledande offentliga aktör inom cirkulär ekonomi i tävlingen The Circulars Awards precis inför World Economic Forum i Davos. Sitra säger att segern tillhör hela Finland.

Sitra skapades till Finlands 50-årsjubileum, och sedan starten har jubileumsfonden jobbat för att Finland ska hävda sig i framtiden. En stor framtidsfråga i dag är hur välfärden ska tryggas på lång sikt i en värld som bygger på ändliga naturresurser.

Cirkulär ekonomi är ett svar, och konceptet är lite mer utvecklat i Finland än på många andra håll. Å andra sidan är begreppets betydelse knappast kristallklar. Många tänker sopsortering – att avfall ska bli råvaror – men cirkulär ekonomi handlar främst om produktionssystem som från början genererar så lite avfall som möjligt. Eller som Sitra uttrycker det, att "omfamna en livsstil som bär långt in på 2100-talet".

Utnämningen till världens ledande offentliga aktör inom cirkulär ekonomi inför det pampiga ekonomiforumet i Schweiz är ett resultat av ett mångårigt samarbete, säger Kari Herlevi, projektdirektör vid Sitra.

– Vi vill tacka alla våra partner för ett gott samarbete. Denna seger tillhör hela Finland.

Enligt Sitra förutsätter en övergång till cirkulär ekonomi en grundläggande samhällelig förändring, ett starkt engagemang från den offentliga sektorn och praktiska försök som överskrider bransch- och sektorgränser.

Sitra har ritat världens första nationella vägkarta för cirkulär ekonomi. Utifrån den tog man tillsammans med regeringen fram ett åtgärdsprogram för cirkulär ekonomi förra hösten. Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) gratulerar Sitra till utmärkelsen och uppmanar statsförvaltningen, städerna och företagen att följa vägkartan.

– Vi måste tillsammans anstränga oss för att Finland ska bevara sin ledande ställning inom cirkulär ekonomi, säger Tiilikainen.

Än tillämpas cirkulär ekonomi knappt alls i större skala även om det undervisas på alla utbildningsstadier. Cirkulär ekonomi tillämpas också inom den arktiska industrin. Sitra har lyft fram de intressantaste företagen inom cirkulär ekonomi ordnat världens första World Circular Economy Forum i Helsingfors förra sommaren.

Sitra bedömer att Finland har goda förutsättningar att gynnas av fortsatta satsningar, att de i bästa fall kunde tillföra Finlands ekonomi upp till 2 miljarder euro på drygt tio år. Samtidigt skulle det skona miljön och minska på utsläppen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning