Sisu från Luxemburg biter mot kylan

Kallt värre. Men skidfolket njuter av de fina spåren. Bild: Leif Weckström

Vinden biter sig genom dunjackan. Kinderna känns som de vore utsatta av en hagelskur av bibliska proportioner. Termometern visar på -15, men det känns som minst tio grader kallare. Trots det är det nästan tjockt med folk i spåren i Svedängen.

Två av dem som valt att utmana väder och vind är Franck Doineau och sonen Leo. Franck är från Luxemburg. Landet som gjort sig känt för banksekretess, Marc Girardelli och Jacques Santer men knappast för sina skickliga längdåkare.

De två ser nästan lite irriterade ut då reportern samt fotografen kommer och stör dem precis då de ska ge sig i väg på en tur i det knastrande vintervädret.

– Kylan är inget problem alls. Det är bara att klä sig rätt och köra på. Så fort du får lite puls och blir varm känns det bra, säger Doineau vars fru bor i Helsingfors.

Själv jobbar han för ett stort redovisnings- och finansieringsbolag i Luxemburg.

Att det inte är första gången för vare sig honom eller Leo i spåret går rätt snabbt att avgöra. Stavarna och skidorna rör sig i en synkroniserad rytm. Samtidigt håller ett finlandssvenskt par på att blåsa omkull lite längre fram i spåret. Och undra på det, vinden är stundtals nästan olidlig på slätten.

– Vi brukar åka skidor då och då. Det är en trevlig avkoppling. Du får vara ute i naturen och röra på dig, säger Franck.

Frysande spanjorskor

På klubbhusets trappa sitter fyra spanjorskor i ett fåfängt försök att komma undan den vinande vinden. Påpälsade från topp till tå men med ett leende på läpparna trots att det måste kännas orimligt kyligt för dem som kommer från ett land där det aldrig är så här kallt. Då jag undrar om de inte ska ge sig ut i spåret kommer svaret snabbt.

– Nä det får bli till en annan gång. Det är så kallt, säger tjejerna.

– Vi har ett par släktingar som får sköta den biten.

På parkeringsplatsen håller en mamma på att lasta in skidor och stavar. Två barn sitter i bilen och vill uppenbarligen hem till den varma soffan.

– Så kallt var det inte. Jo, kanske här på rakan men bara du kom in bland träden var det ingen fara. Spåren var i ljuvligt skick. Det här var verkligen härligt.

Bild: Leif Weckström

Mera spår att vänta

Svedängen har haft åkbara spår i ett par månaders tid. Köldknäppen i november hjälpte till och det kalla vädret innebär att spårpersonalen jobbar för fulla muggar för att öka kapaciteten. Över tre kilometer är redan i åkbart skick och det kalla vädret betyder att säsongen på allvar kan komma i gång lämpligt till långhelgen.

– Våra skid- och teknikskolor börjar nionde januari. Både för barn och vuxna. Så vi har nog turen på vår sida med vädret den här gången, säger Saija Koro från Suomen Latu.

– Det kommer garanterat att bli mycket folk under helgen men trängseln lättar ju mera spår vi får plogat. Vi jobbar hör högtryck nu, säger Koro.

Så gott som alla pister och liftar är i bruk i slalomcentren i Nyland.

Upplogade skidspår finns i huvudstadsregionen åtminstone i Oitans, Alberga, Svedängen, Petikko och Håkansböle.

Det kalla vädret och det rikliga snöfallet gör att nya spår hela tiden plogas upp. Bland annat i Hertonäs torde spåren vara i åkdugligt skick under torsdagen.

Bra länkar att följa med för skidfantaster är ulkoliikunta.fi. Latutilanne på Facebook uppdateras kontinuerligt.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning