Sista vita giraffhonan dödad av tjuvjägare

Den vita giraffhonan i Garissa på en bild från 2017. Nu har hon dödats av tjuvjägare, meddelar djurvårdsorganisationen Ishaqbini Hirola. Arkivbild. Bild: Caters News Agency/AFP-TT

Kenyas enda vita giraffhona och hennes kalv har dödats av tjuvjägare, meddelar naturvårdare. De ovanliga djuren finns inte någon annanstans i världen.

Skeletten från två döda vita giraffer har hittats i distriktet Garissa i landets östra delar, meddelar djurvårdsorganisationen Ishaqbini Hirola.

– Vi är det enda samhället i hela världen som är vårdare av den vita giraffen, säger Mohammed Ahmednoor vid Ishaqbini Hirola.

– Deras död är ett slag mot de enorma åtgärder som samhället vidtagit för att bevara ovanliga och unika arter, och en väckarklocka för fortsatt stöd till insatser för bevarande.

Den vita giraffhonan rönte mycket uppmärksamhet då hon fastnat på bild 2017 och även senare när hon födde två kalvar, den andra i augusti 2019.

De två nu döda djuren sågs enligt Ahmednoor senast för tre månader sedan, rapporterar BBC. I det stora djurvårdsområdet, som är stort och ostängslat, finns även byar.

Nu tros bara en vit giraff finnas kvar i livet, en hane som också fötts av den nu dödade honan.

Giraffens ovanliga vita färg orsakas inte av albinism utan av leucism, ett medfött tillstånd hos djur vilket resulterar i reducerat pigment.

Tjuvjägarna har inte identifierats. Händelsen utreds av naturvårdsinstansen The Kenya Wildlife Society.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning