Sista utekvällen för fransmännen – virusvåg tvingar Europas barer att stänga

En stängd bar i området Friedrichshain i Tysklands huvudstad Berlin. Arkivbild. Bild: Christophe Gateau/TT-AP-dpa

Fredagskvällen blir för många fransmän den sista kvällen med öppna barer och restauranger på ett bra tag. Detta då ökad smittspridning har fått regeringen att återinföra det nattliga utegångsförbudet i stora delar av landet.

Efter en sommar med minskad smittspridning tycks en andra våg av covid-19 ha rullat in och allt fler länder inför nu skärpta restriktioner som en följd. Världshälsoorganisationen WHO kallar den rådande situationen i Europa för "mycket oroväckande".

Från och med midnatt natten mot lördagen råder utegångsförbud mellan klockan 21 och 06 i huvudstaden Paris samt åtta andra städer. Totalt kommer över 20 miljoner, av Frankrikes drygt 67 miljoner invånare, att påverkas.

Många bar- och restaurangägare bävar nu inför den kommande förbudet.

– Jag har aldrig sett något liknande under de 50 åren jag varit här, säger Stain Roman, manager på restaurangen La Mere Buonavista i Marseille, en av de städer som påverkas.

– Vad har man för val? Vi kommer att stänga på kvällarna då alla måste vara hemma klockan nio.

Tysk trots

Fransmännen är inte ensamma om att stå inför striktare restriktioner.

Även i Tyskland kommer reglerna att skärpas, bland annat kommer antalet personer som tillåts träffas i slutna sällskap att minskas, och restauranger och barer ska hållas stängda mellan klockan 11 på kvällen och 6 på morgonen.

Även här är det med bävan många ser på de kommande skärpningarna – och i vissa fall även trots.

En domstol i Tysklands huvudstad Berlin slår nämligen fast att man bör vänta med att införliva delar av de coronarestriktioner som infördes under onsdagen.

Restriktionerna skärptes som en del av ökad smittspridning i landet – över 5 000 nya fall av smittan rapporterades nyligen under loppet av ett dygn.

"Oproportionerligt"

Domstolen fastslår att beslutet att begränsa barernas och restaurangernas öppettider är ett "oproportionerligt intrång på deras friheter" och att det inte "framgick med tydlighet" att denna åtgärd kommer ha en bromsande effekt på smittspridningen.

Utlåtandet kommer efter att elva restaurang- och barägare överklagat beslutet om de nya restriktionerna.

I överklagan påpekas att smittspridning ofta istället utgår från privata sammankomster, resor och arbetsplatser så som slakterier.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning