Sista utbetalningen till Grekland – i höst ska landets ekonomi stå på egna ben

Pierre Moscovici och Euclid Tsakalotos på mötet i Luxemburg. Bild: TT/AP Photo/Virginia Mayo

– Den grekiska krisen avslutas här i kväll. Det utbrister EU-kommissionären Pierre Moscovici efter en uppgörelse som ska göra att Greklands ekonomi slipper nödhjälp från och med i höst. Men en del invänder att skuldkollapsen bara skjuts upp.

Eurofinansministrarna satt i över sex timmar i Luxemburg innan de var överens om ett "avskedspaket", som ska göra att Greklands ekonomi står på egna ben efter den 20 augusti.

– Till slut nådde vi slutet av denna väg, som var så lång och svår. Det är ett historiskt ögonblick, säger EU-kommissionären Pierre Moscovici till medier på plats vid mötet.

Avskedspaketet innebär en vändpunkt enligt grekiska regeringen.

– Grekland vänder blad, landets skuld är nu hanterbar, kommenterar regeringstalesmannen Dimitris Tzanakopoulos i statliga TV ERT.

Det är dock en fortsatt hård kur för Grekland, som behövt nödlån i åtta år. Bland andra Tyskland har insisterat på att inga skulder skrivs av. I stället betalar kreditgivarna ut en engångsbetalning om 15 miljarder euro för att stärka landets kassa, och förfallodagarna för stora delar av lånen skjuts upp med tio år.

IMF: Upplägget ohållbart

Därmed ser många det som att man bara skjuter smärtan framför sig. Internationella valutafonden (IMF) har denna gång tagit en mer passiv roll än tidigare, just eftersom man tror att skulderna är för stora och att upplägget därmed är ohållbart.

– På längre sikt är vi oroliga, säger IMF-chefen Christine Lagarde.

Den dagen, den sorgen, verkar Greklands finansminister Euclid Tsakalotos tycka.

– Jag är nöjd, säger han.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning