Sista tavlan återlämnad från Hitlers handlare

En besökare på utställningen i Bern 2017 som visade upp många av verken som efterlämnats av Hildebrand och Cornelius Gurlitt. Arkivbild. Bild: AP / TT / Peter Klaunzer

Den sista tavlan har återlämnats till de rättmätiga ägarna från Adolf Hitlers konsthandlare Hildebrand Gurlitts samling, enligt Tysklands kulturminister Monika Grütters.

– Vi kan inte kompensera för det enorma lidandet. Men genom att göra upp med konsten som stulits av nazisterna försöker vi bidra till historisk rättvisa och ta vårt moraliska ansvar, säger hon.

Tyske konstnären Carl Spitzwegs målning Das Klavierspiel stals av nazisterna från musikförläggaren Henri Hinrichsen som mördades i förintelselägret Auschwitz-Birkenau 1942.

Das Klavierspiel fanns bland hundratals målningar som hittades hemma hos Hildebrand Gurlitts son Cornelius Gurlitt i München 2012, i samband med en utredning om skattebrott. Flera av dem stals från judiska familjer och oliktänkande under nazisternas tid vid makten (1933–1945).

Das Klavierspiel är den fjortonde och sista tavlan som lämnas tillbaka. Verket skickades till ett auktionshus på arvingarnas önskemål.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning