Sista stora mästerskapet?

Fransmannen Antoine Griezmann har i hemma EM-visat vad han går för. Han är skicklig och kommer med stort underhållningsvärde. Med i VM om två år? Bild: YURI KOCHETKOV

EM blev en sportslig succé trots en något trög start. Huliganproblemen tog lyckligtvis slut rätt snabbt men var en påminnelse om att det också alltid finns mörka krafter i rörelser då det vankas stora mästerskap. Terrordåden uteblev tack och lov helt, hoppas samma trend fortsätter i Rio om några veckor.

EM spelades för första gången med 24 lag och även om formatet uppvisade några uppenbara brister var de flesta sist och slutligen rätt nöjda. Åtminstone spelades EM i ett och samma land för kanske sista gången.

Den avsatte Uefa-presidenten Michel Platini drev ju inte bara igenom ett EM med 24 deltagande länder, EM 2020 ska spelas i inte mindre än 13 olika länder med ett spann från Baku i öst till Dublin i väst. Kvalsystemet är en vetenskap för sig och Uefa har, i samförstånd med Fifa, gjort sitt yttersta för att splittra och försämra en produkt som från början var väldigt bra.

Vad vinner man på att sprida ut EM över hela kontinenten? Det finns Champions League och Europa League för det ändamålet, EM och VM ska spelas i ett eller på sin höjd två–tre grannländer. Vad har Azerbajdzjan gemensamt med Irland? Ungern med Skottland? Ingenting om ni frågar mej och det gjorde inte monsieur Platini heller då det begav sig.

Njöt stort av detta EM. Här fanns alla ingredienser till en fest. Rysslands fiasko, Englands sedvanligt tidiga sorti, Wales semifinalplats, Griezmanns fest, Löws händer, Zlatans obscena gester, och inte minst Island och vulkanramsan.

Har på känn att det inte blir riktigt lika festligt i Ryssland om två år. Inte 2020 heller och sannerligen inte i öken-VM 2022 i Qatar. Om inte Fifa förstår att frånta shejkerna VM borde hela organisationen ogiltigförklaras av någon utomstående domstol.

Med nuvarande villkor där Uefa och Fifa bestämmer om allt och dessutom far i väg med lejondelen av intäkterna och lämnar efter sig krossade drömmar och arenor ingen behöver kan trenden med diktaturer som värdar få en fortsättning.

Estadio Mane Garrincha i Brasilia med plats för 73 000 åskådare används numera sporadiskt som bussgarage. Bara en sån sak.

Vem vill i framtiden ordna OS, EM och VM? Bara säkerhetsarrangemangen kostar miljarder och under rådande villkor lär det bli allt svårare för åtminstone västerländska demokratier att få ett folkligt stöd för dylika jättearrangemang. Synd men så kan morgondagen i värsta fall se ut.

Vill det sig riktigt illa var EM i Frankrike sommaren 2016 det sista, riktigt stora mästerskapet i fotboll. Var det så kan Uefa och Fifa bara skylla sig själva.

Jonas von Wendt Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03