Sista ordet inte sagt i rättstvisten mellan Johanna Vehkoo och Junes Lokka

Junes Lokka (t.v.) och Johanna Vehkoo (längst till höger i främre raden) i Uleåborgs tingsrätt, när rättsfallet först behandlades i mars 2019. Arkivbild. Bild: Timo Heikkala/Lehtikuva

Tingsrätten och hovrätten dömde journalisten Johanna Vehkoo för ärekränkning efter att hon kallat lokalpolitikern Junes Lokka för nazist och rasist i ett Facebookinlägg. Nu beviljar Högsta domstolen besvärstillstånd i fallet.

Rättsfallet grundar sig i en rad händelser hösten 2016, då den fria journalisten Johanna Vehkoo kallade den dåvarande kandidaten i kommunalvalet Junes Lokka för rasist, nazist och nazistclown på Facebook. Hennes inlägg var synligt för hennes omkring 200 Facebookvänner.

Rovaniemi hovrätt dömde i höstas liksom tingsrätten till Lokkas fördel: Vehkoo skulle betala 15 dagsböter för ärekränkning.

Hovrätten ansåg att skrivelsen hade smädat Lokka och varit ägnad att orsaka honom skada eller lidande.

I Högsta domstolen kräver Vehkoo att åtalet förkastas. Hon har beviljats besvärstillstånd vilket kan innebära att fallet tas upp för behandling i Högsta domstolen.

Läs mer: Prisbelönt journalist döms för ärekränkning också i hovrätten – upplevde sig trakasserad av lokalpolitiker

Johanna Vehkoo är prisbelönt frilansjournalist och har bland annat producerat en faktagranskningsserie för Yle. I den har hon till exempel skrivit om olika alternativ- och fuskmedier och avslöjat falska påståenden i dem.

Junes Lokka är stadsfullmäktigeledamot i Uleåborg, invald för partiet Aito suomalainen yhteislista (ungefär äkta finsk lista). Han har även ställt upp i val till riksdagen och Europaparlamentet.

Lokka är mest känd för sina videobloggar på Youtube. Han har tidigare dömts för hets mot folkgrupp och står själv åtalad för ärekränkning.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning