Sista minutens beslut om hur utsläppen ska skäras ned

En elbil på Fredriksgatan i Helsingfors. Tvisten om trafikens utsläpp drar ut på tiden. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Tvisten om minskningen av trafikens utsläpp dröjer till sista stund då den parlamentariska arbetsgruppen förväntas ge sin mellanrapport på fredag. Trots detta verkar det som att partierna inte nödvändigtvis når någon sämja i frågan, uppger källor på Kommunikationsministeriet till FNB på onsdagen.

Arbetsgruppen har bland annat som uppgift att reflektera över eventuella subventioner på elbilar och hur staten ska delta i byggandet av laddningspunkter för elbilar.

Samlingspartiets representant Jukka Kopra uppger att det fortfarande finns en hel del som måste göras innan en gemensam vision står klar.

Vänsterförbundets Kari Uotila säger att besluten inte framskrider någonvart eftersom målet för utsläppsminskningen är alltför optimistiskt.

– På ett allmänt plan är det lättare att förbinda sig vid ambitiösa målsättningar men när det är dags att räkna upp hur det konkret ska förverkligas uppstår diskussioner, sade Uotila till FNB på onsdagen.

Finlands energi- och klimatstrategi har som målsättning att utsläppen som härstammar från trafiken ska skäras ned med cirka femtio procent jämfört med nivån 2005 tills 2030.

Arbetsgruppen ska bland annat beakta hur målsättningen påverkar olika befolkningsgrupper och geografiska områden.

Enhällighet som målsättning

Arbetsgruppen skulle i tisdags hålla sitt sista möte innan rapportens publicering men kunde inte nå någon uppgörelse.

Partierna måste nu skynda på med sina synpunkter eftersom regeringen annars fattar sina egna beslut, säger Uoti.

Kommunikationsminister Anne Berner (C), som leder arbetsgruppen, sade till FNB i juli att avsikten är att rapporten är enhällig.

Regeringen håller fast vid målet

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen (Saml), som tidigare föreslagit att staten ska bevilja stöd till att bygga laddningspunkter för elbilar, anser att det krävs betydande och kostnadseffektiva lösningar för att verkligen skära ned på utsläppen.

– Samlingspartiet utgår från att vi binder oss till att halvera trafikens utsläpp tills 2030 och regeringen har också under sina förhandlingar om budgetramen reserverat 100 miljoner euro för de följande fyra åren för att snabbare sprida ny utsläppsfri teknologi såsom elbilar, sade Mykkänen till FNB på onsdagen.

Mykkänen förutser att regeringen oberoende håller fast vid målet att skära ned på utsläppen.

Kommunikationsministeriet och Finansministeriet förhandlar om statens budget för nästa år på torsdag.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03