Sista Mannerheimriddaren Tuomas Gerdt är död

Tuomas Gerdt var riddare nummer 95. Ett utklipp ur motiveringen till att han tilldelades medaljen bekräftar att han var en modig man med sinne för ledarskap. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Den sista Mannerheimriddaren, Tuomas Gerdt, har avlidit i Helsingfors på söndagen.

Tuomas Gerdt, som föddes 1922 i Heinävesi, har avlidit i en ålder av 98 år. Han avled i Helsingfors på söndagsförmiddagen, uppger stiftelsen för Mannerheimriddarna.

Tuomas Gerdt tjänstgjorde under fortsättningskriget på flera poster, genomgick Reservofficersskolan 1943 och befordrades till fänrik.

Som tjugoårig undersergeant lyckades han som stridsbud genom självständigt handlande rädda ett kompani som överraskats av fienden från stora förluster, genom att hämta hjälp av det egna artilleriet, heter det bland annat i motiveringarna till utmärkelsen.

"I många svåra situationer har han kallblodigt, och utan att spara på sig själv, genomfört uppdrag vars värde endast en sådan person kan förstå som själv har tvingats leda trupper i lägen då alla förbindelser varit brutna och då endast manskapets kondition och tapperhet kunnat förmedla de givna meddelandena och uppmaningarna", står det i motiveringarna.

Gerdt skadades själv tre gånger under fortsättningskriget. Han tilldelades Mannerheimkorset 1942 då han var inlagd på militärsjukhuset Tilkka efter en allvarlig skada.

Efter krigen jobbade Tuomas Gerdt inom skogsindustrin, och var kontorschef vid Kaukas Oy då han gick i pension. Han fick två barn och efterlämnar såväl barn som barnbarn.

Tuomas Gerdt var Mannerheimriddare nummer 95 av sammanlagt 191. Den siste Mannerheimriddaren korades i maj 1945.

Mannerheimkorset till Frihetskorsets orden instiftades i Finland efter vinterkrigets slut. De personer som fått ta emot medaljen tituleras därefter Mannerheimkorsets riddare.

Tuomas Gerdt var den förste som hälsade på presidentparet under slottsbalen 2015. Bild: HBL:s arkiv/Kristoffer Åberg

Gerdt gifte sig 1946 med Lea Kosonen och paret fick två barn ihop. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning