Sista loppet gav första medaljen: abiturienten Valter Mårtenson är jättenöjd

Mats Lehto lyfter upp ankaret Valter Mårtenson efter tredje platsen i gatustafetten. Bild: Niklas Tallqvist

Han har sprungit gatustafetter sedan tredje klass. Nu är han abi och fick äntligen fira medalj med Gymnasiet Grankulla Samskola.

– Det här känns helt otroligt bra, säger Mårtenson som skrivit studenten i vår.

Nästa steg blir militärtjänst och efter det studier vid Aalto-universitetet.

Mårtenson hör till veteranerna i karnevalsammanhang. Att han i sin sista start någonsin skulle ta sin första medalj i gatustafett stod väl på något sätt skrivet i stjärnorna.

– Helt ärligt så trodde jag inte riktigt på det här. Med min historia i gatustafetter blir man lätt lite pessimistisk.

Grankullaskolan inledde i ursinnigt tempo och ledde i början men inte helt överraskande kom Vörå i kapp och ryckte till slut till en överlägsen seger.

– Vi hade väl vår snabbaste kille på första sträckan. Vi tänkte att vi försöker oss på ett ryck där. Det höll en stund men jag är ändå hur glad som helst över tredje plats.

Mårtenson och hans skola hade länge häng på andra plats men Borgå Gymnasium var vassare på de avslutande etapperna.

Har ni tränat mycket?

– Inte på det här men alla i laget håller på med sport. För mig är det orientering och innebandy som gäller.

Dennis Forsman var startkanonen som till och med orsakade lite skrämselhicka i mäktiga Vörå samgymnasiums led. Han satte av i en fart som ingen kunde matcha.

– Det var tanken att knäcka alla direkt. Men jag var nog lite överraskad över att vi var före Vörå vid första växlingen, säger Forsman som själv håller på med handboll.

– Vi hade nog inte så höga förväntningar. En poängplats hade varit okej så det här var en positiv överraskning, säger Forsman.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54