Sista konstpärlan är tryckt – men alla finns kvar på HBL.fi

Kjell Andersen har inalles presenterat 60 verk från den konsthistoriskt händelserika perioden 1850–1902. Bild: Cata Portin

Torsdagen den 11 juni avslutade Kjell Andersen och HBL Kultur den 20-delade serien Pärlor från konstens historia. Läsarresponsen har varit riklig och god. "Det har varit riktigt roligt!" säger Andersen själv.

Sedan serien Pärlor från konstens historia lanserades i HBL 4 april, har den goda responsen strömmat in i jämn takt. Många läsare har funnit Kjell Andersens presentationer av betydande konstverk från den händelserika perioden 1850–1902 stimulerande, roliga och allmänbildande. Det har bland annat synts i redaktionens e-post.

"Tack! Det har varit en utmaning att försöka skriva så bra som möjligt", skriver Kjell Andersen i ett mejl i samband med att vi knyter ihop säcken.

Hur vill du konkludera det här projektet?

"Jag har försökt se på de här målningarna ur konstnärens synvinkel. De flesta är valda just för att de är nyskapande. Något som inte har gjorts förut. – Hur tänkte Paul Cézanne när han målade den här tavlan? Varför valde han att göra den så här? Man kan säga att mitt mål har varit att, tillsammans med läsarna, bli du med dem."

Många läsare har också undrat var man kan hitta de delar i serien som man av en eller annan anledning missat. Samtliga delar finns länkade i faktarutan här under.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning