Sista kampen med Centern?

Bild: Lehtikuva/Aleksi Tuomola

Paavo Väyrynen ger Centern en chans att bli av med honom. Han lämnar partiet om han inte väljs till partiordförande i sommar.

Centerns ordförande, statsminister Juha Sipilä, meddelade i söndags att han ställer upp för omval vid partikongressen i sommar. Beskedet kom i samband med presidentvalet som gick under bänken för Centern.

Enligt uppgift hade partiledningen kommit överens om att Sipilä berättar om sina planer i god tid före kongressen så att osäkerheten på fältet om hans fortsättning skingras. En annan orsak till Sipiläs besked redan i det här skedet lär ha varit rädslan för att Europarlamentariker Paavo Väyrynen skulle meddela att han ställer upp i ordförandevalet.

På torsdagen visade sig rädslan vara befogad. Väyrynen samlade till presskonferens och berättade att han tänker utmana Sipilä och att han återvänder från EU-parlamentet till riksdagen efter Centerns kongress. Men utgången i ordförandevalet avgör i vilken riksdagsgrupp han kommer att finnas - i sin egen enmansgrupp eller i Centerns.

Centerns hedersordförande Paavo Väyrynen har redan några år varit på tvären med partiets ledning och linje. Han har till och med grundat ett nytt parti, Medborgarpartiet. Men han har trots uppmaningar vägrat lämnat Centern och med den råg som presidentvalet gav honom i ryggen utmanar han i sommar Juha Sipilä.

Hans dröm är nu att göra Centern till landets största parti. Utöver många av Centerns väljare så tror Väyrynen att också de som har anslutit sig till hans Medborgarparti och en del av Sannfinländarnas och Blå framtids anhängare kan hitta ett nytt politiskt hem i Centern under hans ledning.

Väyrynen har själv kraftigt närmat sig de här partierna rent politiskt så en mer logisk manöver skulle vara att han anslöt sig till något av dem.

Väyrynen meddelade på torsdagseftermiddagen att han lämnar Centern om han inte vinner ordförandevalet, som blir det fjärde han ställer upp i sedan han avgick som ordförande för 28 år sedan. De partidelegater som inte vill se Väyrynen som ordförande slipper honom således helt om han förlorar kampen. Partikongressen i Sotkamo blir sannolikt Paavo Väyrynens avsked till Centern.

Fast med Paavo Väyrynen kan man aldrig vara säker. Han har gjort tvära och för andra omöjliga vändningar också tidigare. Det är högst osannolikt att han vinner ordförandevalet, men då det är avklarat kan han ha en helt ny plan som han avslöjar senare.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03