Sista julen i gamla Hagnäshallen – "Det här kommer att bli bra”

Fiskhandlare Jukka Rosendahl misstänker att flytten från Hagnäshallen till glaspaviljongen på torget kan bli en cirkus. – Men sedan ska det väl gå vägen, säger han. Bild: Niklas Tallqvist

Flytten från Hagnäshallen till glaspaviljongen på torget invid börjar på trettondagen. – Det är en stor möjlighet, säger fiskhandlaren Jukka Rosendahl.

En onsdagseftermiddag i november är stämningen fortfarande lite sömning i Hagnäshallen i Helsingfors. Närmare 60 köpmän och alla kunderna förbereder sig i alla fall på en stor omställning. Efter årsskiftet ska den snart 100 år gamla fastigheten byggas om. Saluhallens husteknik, det vill säga el, vatten, avlopp och ventilation, är från 1970-talet. Moderniseringen beräknas pågå i ett drygt år – det är många, många timmar, dagar, och årstider som företagarna tillbringar i paviljongen som staden byggt på torget.

– Vi kommer närmare torghandlarna och tvärtom. Det finns plats för alla och här finns synergieffekter att hämta, säger Jukka Rosendahl.

Sedan plockar han fram måttbandet. Vi lämnar fiskaffären i Hagnäshallen och promenerar till glaspaviljongen på torget. Där sågas, skruvas och spikas. Det luktar målarfärg. Rosendahl mäter ytorna i diskbänken. Får diskmaskinen plats? Jo, det får den.

– Affärsutrymmena är lika stora som i den gamla hallen. Här har vi stora fönster så att också solen kan titta in, säger Rosendahl.

2000 kvadratmeter känns stort, och det är det också. I saluhallen finns två våningar, i paviljongen är alla köpmännen i samma gatunivå.

– Gångarna är lite smalare här i paviljongen, säger Rosendahl och knackar på en träpelare.

– Det är sådant här som sedan kan ta stryk när vi fraktar varor.

Bild: Maija Hurme

Mycket som pågår

Nästan alla köpmän i Hagnäshallen fortsätter i glaspaviljongen. Enligt Merja Sorakari på Partitorget vid Helsingfors stad är efterfrågan stor på de få affärsutrymmen som staden hyr ut. Över huvud taget så verkar ekonomin med flytten gå ihop bra.

– Glaspaviljongen beräknades kosta 5,7 miljoner euro men vi verkar landa på runt 3 miljoner. Också det är mycket pengar, men när allt är klart och köpmännen har flyttat tillbaka till saluhallen kan glaspaviljongen säljas. Det ger lite intäkter, säger Sorakari.

Hur det går med hyrorna efter renoveringen är förstås något som oroar köpmännen.

– Renoveringar betyder alltid kostnader. Jag hoppas att eventuella justeringar är rimliga, säger Jukka Rosendahl.

Saluhallen är inte det enda stora byggprojektet i den här delen av Hagnäs. Den slitna metrostationen har fått ett rejält ansiktslyft och det finns storslagna planer för Hagnäskajen. Hagnäsbron och brofästena ska rivas, det byggs en ny bro och då blir det också möjligt med bostäder för 2 500 vid Hagnäskajen och längs Sörnäs strandväg. Ett hotell planeras sydost om Hagnäs torg på Brobergssundets strand. Bakom hotellbygget står två norska investerare, Arthur Buchardt som byggherre och Petter Stordalen som operatör. Duon är också upphovsmakarna till Clarionhotellet på Busholmen.

– Byggstarten är 2018 och invigningen 2020. Hotellet får drygt 300 rum, och i konceptet ingår att hela bottenvåningen är öppen för folk, sade Buchart i februari i en HBL-intervju.

Stadsmiljönämnden fortsätter debatten om hotellet på mötet nästa vecka.

Renoveringen av Hagnäshallen beräknas kosta sammanlagt 18 miljoner euro.

Merparten av summan, 12,5 miljoner euro, används till ombyggnad och modernisering av saluhallen.

5,7 miljoner euro har reserverats till byggandet av en tillfällig saluhall på torget.

Hagnäshallen ägs av Helsingfors stad.

Ombyggnadsarbetet pågår i 18 månader och den ska vara klar 2019.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning