Sista hindret väntar i Kajana

Bild: Roni Rekomaa

I drygt tio minuter såg det mörkt ut för Kamratlägret. Men efter två snabba mål verkade lugnet infinna sig hos de stjärnprydda.

Insatserna var skyhöga. Med segern är HIFK oerhört nära avancemang till ligan där Kamraterna, sannolikt med rejält med nytt kapital i klubbkassan, kanske kan lämna ett tydligare avtryck efter sig än under den förra sejouren.

Knappt 4000 åskådare fick se HIFK hålla undan utan större problem då KPV:s spelidé visade sig vara rätt torftig. I slutminuterna lyfte gästerna in den ena, mer eller mindre hopplösa ballongen, efter den andra mot hemmalagets straffområde. Något jätteläge lyckades inte gästerna skapa. KPV lämnade en rätt grå bild av sig, överraskande med tanke på hur monumentalt viktig matchen var för Karlebyklubben.

KPV-ägaren Matti Laitinen sade tidigare i veckan i Urheilulehti att detta blir hans sista säsong som mecenat om det inte blir avancemang. Avancemanget är naturligtvis fortfarande möjligt men vägen till ligan blev bra mycket krokigare i Tölö. Ett ligakval mot TPS, IFK Mariehamn eller SJK är inget drömscenario direkt. Ett direkt avancemang är naturligtvis inte uteslutet det heller. Större under än att HIFK skulle förlora i Kajana på lördag har inträffat.

Oktoberdramatik med stort O utlovas i Kajana på lördag. Noll grader och risk för snöblandat regn då. Sannolikt räcker ett poäng för HIFK för att klubben ska kunna inleda planeringen för ligasäsongen 2019.

Skulle jag styra och ställa i HIFK skulle ett av de första samtalen under hösten gå till Sebastian Mannström. KPV-liraren är alldeles för bra för division 1. Och 29-åringen är välbekant med huvudstaden efter fyra säsonger i HJK. Detta naturligtvis under förutsättning att KPV inte stiger. Gör laget det lär ingen kunna locka mittfältaren bort från sin hemstad.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning