Sirenius besviken efter finalförlusten – "Jag är otroligt stolt över laget"

Linnea Aula, född 2001, och Matilda Peitsaro, född 2000, hör till stommen i det unga Dickenlag som förlorade finalerna mot HIFK. Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Dickentränaren Ken Sirenius ledde sitt unga lag nästa hela vägen. Nu hoppas han den knappa finalförlusten ska ge spelarna lärdomar och erfarenheter inför kommande säsonger.

Dickentränaren Ken Sirenius höll huvudet högt och försökte dölja sin besvikelse så gott som möjligt efter att hans lag för andra finalen i följd tappat en klar ledning för att förlora matchen i de sista sekunderna.

Dicken hade chansen att spela hem sitt femte FM-guld i följd både i den fjärde och i den femte matchen men båda gångerna avgjorde HIFK på slutet. I den femte och avgörande finalen dessutom i förlängning.

– Det är klart att jag är besviken då vi är så nära – två gånger till och med. Vi hade gett oss själva chansen att ta guld men lyckas inte, säger han.

– Det är klart att det är tråkigt då det går så här.

Men Sirenius vill helst inte tala om besvikelsen utan han vill se det positiva i finalserien och hela säsongen.

– Jag är otroligt stolt över laget – inte bara i dag utan i hela matchserien. Vi spelar lugnt och moget och det är nog inte många som tror att vi ska klara av att vara så här nära guldet inför finalerna.

– Det är en väldigt stark prestation av flickorna.

Dicken tappade många av sina nyckelspelare efter förra säsongen och Sirenius matchade ofta spelare födda 2000 och 2001 i de avgörande stunderna i finalerna.

– Det här är oerhört viktiga erfarenheter och lärdomar för de unga spelarna. De får vara med om de här matcherna och lära sig. Det är sådan här idrotten är och man ska ta lärdom av alla situationer, säger han.

– Jag hoppas spelarna tar med sig lärdomarna in på planen nästa säsong.

HIFK–Dicken 20–19, 17-17 (3-8)

HIFK: Kathlen Ax 9 (3), Linda Cainberg 3, Ida Väyrynen 2, Anniina Nyholm 2, Ella Holopainen 2, Anna Vinogradova 1, Sara Jäntti 1.

Dicken: Tove Salokivi 8, Karolina Nylund 3 (1), Matilda Peitsaro 2, Catarina Nyberg 1, Anna Lindholm 1, Anna Lindahl 1, Malena Heikkinen 1, Jessika Gammals 1, Linnea Aula 1.

HIFK mästare med 3–2 i matcher.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning