Sipulikanava-grundaren dömd för medhjälp till narkotikabrott – det primära åtalet föll

Tingsrätten dömde Sipulikanava-grundaren Kim Holviala till tre år och fyra månaders fängelse för medhjälp till ett antal narkotikabrott. Bild: SPT/Henri Forss

Åklagaren krävde straff för grovt narkotikabrott och sju års fängelse. Tingsrätten ansåg att bevisningen inte räckte till.

Östra Nylands tingsrätt har dömt tor-sajten Sipulikanavas grundare Kim Holviala till tre år och fyra månaders ovillkorligt fängelse. Rätten anser att Holviala har gjort sig skyldig till medhjälp till sex grova narkotikabrott och tolv narkotikabrott.

Därmed förkastar rätten åklagarens primära åtal som gällde grovt narkotikabrott. Åklagarens straffkrav var sju års fängelse.

Domen är prejudicerande. Rätten anser att en person inte kan dömas för förmedling av droger för att personen i fråga upprätthåller en sajt där det förekommer köp-och-sälj-annonser för droger.

Enligt rätten innebär förmedling att man för samman köpare och säljare för något specifikt drogparti. Allmänna köp-och-sälj-annonser är inte tillräckligt specifika för att kunna räknas som förmedling.

Däremot anser rätten att Holviala har gjort sig skyldig till medhjälp i ett antal narkotikabrott. Enligt rätten har Holvialas verksamhet underlättat kontakten mellan köpare och säljare av droger.

Det att Holviala inte sökt någon ekonomisk nytta med sin verksamhet kan betraktas som en mildrande omständighet, anser rätten.

Under rättegången ansåg Holvialas försvar att alla åtalen skulle förkastas. Enligt försvaret fanns det inga konkreta bevis på att Holviala hade varit inblandad i knarkaffärerna.

Tor-sajter allt viktigare kanal

Under de senaste åren har sajter på tor-nätet blivit allt viktigare kanaler för knarkhandeln. Det anonyma tor-nätet skyddar köparna och säljarnas identitet bättre än vanliga internet. Tor-sajterna har också gjort knarkhandeln tillgängligare för allmänheten.

Sipulikanava, som existerade mellan mars 2014 och oktober 2017, var i grunden ett diskussionsforum. Knarkannonserna förekom på en av avdelningarna på forumet. Själva affärerna gjordes utanför sajten.

Därmed var Sipulikanava inte som tor-sajten Silkkitie, till exempel, som uttryckligen är en handelsplats.

I och med att handeln på tor-nätet är ett relativt nytt fenomen är det sannolikt att narkotikalagstiftningen kommer att ändras efter detta fall.

Både åklagaren och försvaret har möjlighet att överklaga tingsrättens beslut till hovrätten. Det innebär att domen tills vidare inte vunnit laga kraft.

Holviala ställer upp i riksdagsvalet för Piratpartiet.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46