Sipilä tror på vårdreformen: Faller den blir det nyval, säger han

Statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade striden om landskaps- och vårdreformen på Villa Bjälbo på torsdagen. Bild: Markku Ulander

Elina Lepomäkis (Saml) rungande kritik mot vårdreformen ruckar inte på att alla riksdagsgrupper godkänt varje skede i vårdreformen, säger statsminister Juha Sipilä. Plan B om vårdreformen faller? – Då blir det nyval.

Statsministern kommenterade blåsten kring vårdreformen då han träffade politiska journalisters förening, dagen efter att riksdagsledamot Elina Lepomäki (Saml) gått ut och splittret regeringsledet med att säga att vårdreformen inte borde gå vidare längre.

Lepomäki sällar sig till dem som kritiserar landskapen som ny administrationsnivå, och ifrågasätter att vårdreformen kan spara de pengar som planen förutsatt.

Sipilä säger att han under onsdagen har diskuterat frågan med ledarna i regeringstrion, det vill säga med Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå).

– Enligt den information jag fått har alla riksdagsgrupper hittills enhälligt godkänt alla skeden och delar av landskaps- och vårdreformen, och de gemensamma överenskommelserna följs, säger Sipilä, och tillägger att han litar på att alla håller sig bakom det.

Sipilä säger också att han tror på att reformen sparar pengar, och att valfriheten ger medborgarna ett viktigt nytt element.

Enligt den planerade tidtabellen ska lagpaketet, med den omskrivna valfrihetslagen, behandlas i statsrådet nästa vecka och sedan ges till riksdagen.

– I en så här jättestor förändring – efter krigen den största enskilda reformen – finns det säkert i alla grupper dubier om enskilda saker, men helheten är en kompromiss.

Regeringspartiernas majoritet är liten, med 105 ledamöter, vilket lett till farhågor att några fler enskilda kritiska riksdagsledamöter kan fälla paketet. Sipilä säger att Centergruppen står bakom reformen "till hundra procent", men medger att man i övrigt gått igenom namnlistor. Det är dock en rutin då regeringsmajoriteten är knapp.

– Vi gör det till exempel också inför fredagens förtroendeomröstning. Vi kontrollerar att det finns tillräckligt av regeringens ledamöter eller om arbetsresor måste avbokas.

Om det ändå skulle gå så att reformen faller anser Sipilä att "plan B" är klar.

– Ja. Det är nyval.

– Det är fråga om den här regeringens största reform, så det är resultat eller så är det adjö.

På frågan om det gäller även honom som statsminister och Centerns ordförande säger Sipilä att det i så fall är valresultatet som avgör vilket parti som blir störst, och att statsministern brukar komma från den största gruppen.

En annan risk är att tidtabellen inte håller. Det är en mycket kort tid från att lagen planeras gå igenom på sommaren, till att det planerade landskapsvalet ska hållas i oktober. Juha Sipilä vill inte spekulera i ett förseningsscenario.

Han håller också fast vid att lagpaketet inte ska förhandsgranskas via notifikation av EU, trots att ett färskt EU-domslut om privata och offentliga vårdförsäkringsbolag i Slovakien lett till krav från oppositionen om att lagmodellen borde granskas av kommissionen.

Det Slovakiska ärendet handlade om att de offentliga bolagen kunde få en marknadsfördel av förbjudet statsstöd.

– Nog är politiken intressant. Samma parter som tidigare kritiserat bolagiseringen kräver nu en notifikation av EU, som kan undvikas genom att bolagisera, svarar Sipilä och tillägger att "det inte finns behov av en notifikation".

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning