Sipilä väntar sig att få höra om Gotlandbeslut

Sveriges statsminister Stefan Löfven, med sin fru Ulla Löfven (t.v.) och Finlands statsminister Juha Sipilä med sin fru Minna-Maaria Sipilä. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Juha Sipilä (C) väntar sig att få höra om det svenska beslutet att tidigarelägga militariseringen av Gotland av sin svenska kollega Stefan Löfven under de nordiska statsministrarnas möte på Åland.

– Vi kommer att diskutera det här, sade han till journalister innan han tog emot sina gäster utanför Sjöfartsmuseet i Mariehamn.

För bara två veckor sedan beslutade Sveriges överbefälhavare Micael Bydén att tidigarelägga kontinuerlig truppnärvaro på Gotland i samband med en militärövning. Som orsak angavs det över tid försämrade säkerhetsläget.

Men säkerhetsläget i Östersjön hade ingen koppling till valet av det demilitariserade Åland som mötesplats, enligt Sipilä. Han sade att Finlands förhållning till Åland är mycket klar.

– Det överenskommelsen gjordes redan under statsminister Alexander Stubbs (Saml) tid och det löftet vill vi gärna hålla fast vid.

Sipilä kommer att lägga fram ett förslag om gemensam lagstiftning om biobränslen i bilbränslen på de nordiska statsministrarnas sommarmöte på Åland.

– Vi kommer att tala om ett gemensamt beslut om blandningsproportioner. Det här kan vara en sådan sak där vi kan gå vidare tillsammans och vi testar om det finns beredskap att gå vidare i frågor av den här typen.

Sipilä sade att statsministrarna också kommer att diskutera säkerhetsläget i Östersjön, Storbritanniens utträde ur EU, utvecklingen av EU och invandringen. Han trodde att också extremhögern kommer upp till diskussion.

Senare i dag åker statsministrarna ut till Klobben i Saltviks yttre skärgård. Statsministermötet pågår i två dagar.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning