Sipilä: Trion tar upp familjeledigheterna

Trio. Juha Sipilä, Petteri Orpo och Sampo Terho tar upp den havererade reformen av familjeledigheterna på måndag. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Den havererade familjeledighetsreformen tas upp igen på måndag. Det meddelar statsminister Juha Sipilä på Twitter.Centern och Samlingspartiet hamnade på kollisionskurs i går då familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) meddelade att hon lägger ned beredningen av familjeledighetsreformen.

Knappt hade nyheten om att reformen av familjeledigheterna faller kablats ut innan det tog fyr i regeringspartnern Samlingspartiet, oppositionen och arbetsmarknadsparterna. "En så här viktig sak kan man inte fälla så där bara", skrev Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo på Twitter, och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen krävde att saken tas upp av trion – alltså regeringspartiernas ordförande.

Också Blå framtid meddelade att partiet är berett att fortsätta förhandla om reformen.

På lördagseftermiddagen meddelade statsminister Juha Sipilä (C) för sin del på Twitter att trion tar upp saken.

– Trion går ännu igenom situationen för familjeledighetsreformen på måndag kväll, skriver Sipilä.

Mattila: Det stupade på pengarna

Tidigare på dagen kommenterade social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (Blå) reformen i Yles program Morgonettan. Enligt Mattila var det pengarna reformen stupade på.

– Men det är klart att det hänger ihop med ideologi, eftersom mer pengar till något betyder mindre någon annanstans, kommenterade hon orsakerna till haveriet.

Enligt Mattila var ramvillkoren ganska så strama.

– Det visade sig svårt att genomföra reformen kostnadsneutralt på ett sådant sätt att familjerna inte känner att de förlorar något, säger Mattila.

Enligt Grahn-Laasonen fanns pengar för det ökade behovet av dagvård som reformen väntas resultera i redan reserverade. Mattila för sin del skulle gärna satsa tilläggsresurser på att se över nivån på familjeförmånerna.

Blå framtid vill främja längre pappaledigheter på frivillig basis, och inte genom längre perioder vikta för papporna. Som villkor ställer partiet också att barn ska kunna vårdas hemma tills de är tre.

Avsikten med reformen är bland annat att öka jämställdheten i hemmen och på arbetsmarknaden och främja sysselsättningen, men på ett sådant sätt att kostnaderna inte ökar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning