Sipilä: Tre parlamentariker är Centerns mål i EU-valet

Juha Sipilä talade inför Centerns partifullmäktige i Riihimäki på lördagen. Bild: Ari Sundberg/SPT

När Centern på lördagen presenterar sitt program för EU-valet säger partiordförande Juha Sipilä att Finland bör arbeta för en stark europeisk gemenskap utan att för den skull ge avkall på de nationella behoven.

– Vårt mål är att vi ska ha tre ledamöter i EU-parlamentet, säger Sipilä.

Frågor om säkerhet, om miljö och klimat, om unionens sociala ansvar och om kunskap och arbete bildar kärnan i partiets valprogram.

I sitt tal inför partiets fullmäktige i Riihimäki säger Sipilä att inte minst de populistiska rörelsernas försök att undergräva unionen är ett problem.

– Populistiska rörelser utmanar det ansvarstagande beslutsfattandet. Brexit är ett varnande exempel på hur förenklade löften är något som människor faller för utan att veta vilka redskap som dessa löften ska infrias med.

Sipilä säger att EU måste fortsätta främja en fri och rättvis rörlighet inom handeln och stärka försvarssamarbetet. Han vill också att EU tar en tydlig ledarroll i det globala klimatarbetet.

De mest konkreta åtgärderna som Centern vill att EU vidtar handlar om migration och flyktingpolitik. Sipilä säger att Centern föreslår sex åtgärder.

– Man måste ta tag i de bakomliggande orsakerna till flyttrörelserna. Den okontrollerade invandringen bör förebyggas i samarbete med FN genom systemet med kvotflyktingar. Bevakningen av de yttre gränserna bör stärkas. Ett system som baserar sig på frivillighet behövs för att fördela bördor som skapas vid undantagstillstånd eller krissituationer. Avvisningarna måste försnabbas och Schengensystemet måste åtgärdas så att det börjar fungera bättre, säger Sipilä.

Han säger också att EU på olika plan bör utveckla och utöka samarbetet med de afrikanska länderna.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning