Sipilä till HS: Jag har läst breven

Författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella startade brevkampanjen i somras. Bild: Lina Enlund

Statsminister Juha Sipilä (C) har fått hundratals brev från medborgare som oroar sig för regeringens asylpolitik. Sipilä säger till tidningen Helsingin Sanomat (HS) att han har ögnat igenom breven.

Brevkampanjen startades av författarna Monika Fagerholm och Merete Mazzarella i somras.

– Breven är ganska likadana till innehållet. Det gemensamma budskapet i breven är oro över enskilda negativa asylbeslut, säger Sipilä till HS.

Sipilä säger sig "vara övertygad om att de finländska myndigheterna fattar noggranna beslut och om läget förändras eller är felaktigt rättas det till i rätten".

Sipilä betonar att Finlands asylpolitik håller nordisk nivå.

Breven är riktade till statsministern men de har sänts vidare till inrikesminister Paula Risikko (Saml) som har hand om asylfrågor.

Sipilä anser inte att han är förpliktigad att svara på breven själv.

Enligt Sipilä har Risikko lovat komma med ett offentligt svar inom ungefär en månad.

Enligt HS har två tredjedelar av breven sänts av finlandssvenskar.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning