Sipilä till Bryssel för att pejla läget kring flyktingpolitiken inför toppmötet

Direkt efter midsommarfirandet åker statsminister Sipilä till Bryssel för att diskutera EU:s flyktingpolitik, som orsakar slitningar mellan medlemsländerna. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

EU:s gemensamma flyktingpolitik väcker kritik i allt flera medlemsländer. På söndag åker statsminister Juha Sipilä till Bryssel för att diskutera situationen inför nästa veckas toppmöte.

Statsminister Juha Sipilä (C) deltar i ett inofficiellt möte om EU:s flyktingpolitik på söndag, meddelar Statsrådets kansli. Mötet är sammankallat av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och målet är att pejla läget inför nästa veckas toppmöte.

EU:s gemensamma flyktingpolitik har orsakat gott om huvudbry sedan flyktingvågen 2015. Allt fler EU-länder ställer sig kritiska till det rådande asylsystemet, som gör det möjligt att söka asyl vid gränsen.

EU-kommissionens förslag är att uppdatera Dublinavtalet, så att det kopplas till en automatisk omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna. Det kommer ändå att bli svårt att nå enighet kring förslaget.

Danmark, Italien, Österrike, Ungern och Polen är några av de länder som protesterat mot EU:s flyktingpolitik. Till exempel har Danmark och Österrike föreslagit att EU skulle upprätta flyktingläger utanför EU:s gränser för att hindra flyktingarna från att komma till Europa.

Finland och Sverige ställer sig inte uteslutande negativt till ett dylikt system, men kräver i gengäld att EU ökar mängden kvotflyktingar som tillåts komma till Europa.

– För att få en modell som också Finland och Sverige godkänner måste det finnas ett äkta element av mångdubbel mängd kvotflyktingar. Det är ett krav jag kommer att föra fram, konstaterade inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) till HBL i början av juni.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning