Sipilä tar Soini i indirekt försvar

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Utrikesminister Timo Soinis (Blå framtid) upprepade hyllningar av abortmotståndare leder inte till några följder i regeringen. Statsminister Juha Sipilä (C) kvitterar med att "alla har rätt till sina åsikter".

Statsministern, som tillsammans med sin estniska kollega Jüri Ratas deltog i ett cykeljippo på söndag svarade inte på mediernas explicita frågor om Soinis åsikter leder till några konkreta åtgärder inom regeringen.

– Vi har diskuterat den här saken redan i månadsskiftet maj-juni. Alla har rätt till sina åsikter, men regeringens linje är klar för alla och en var, sade Sipilä, enligt Yle.

Soini gladde sig förra veckan över att Argentinas senat höll fast vid landets hårda abortlinje. På samma sätt beklagade Soini Irlands beslut att mildra sin abortlagstiftning, som tidigare inte ens tillät abort av svårt missbildade foster eller foster som fått sin tillkomst efter incestuösa förhållanden.

Utrikesministerns ultrakonservativa åsikter i abortfrågorna har väckt en häftig polemik i de sociala medierna där man frågat sig hur det är möjligt att en representant för ett parti med ett väljarstöd på mindre än en procent tillåts agera finkländsk galjonsfigur i abortfrågan. Speciellt som hans linje skiljer sig från Finlands officiella.

Soini ansågs ha blandat ihop rollerna när han under ett officiellt besök i Kanada passade på att delta i en bönestund som arrangerades av abortmotståndare.

Även ministerkollegerna inom Centerpartiet och Samlingspartiet har tagit avstånd från Soinis ståndpunkter.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning