Sipilä: Terrafame har gjort ett underverk

Juha Sipilä på besök vid Talvivaaragruvan. Bild: Kimmo Rauatmaa

Statsminister Juha Sipilä (C) säger att staten inte kommer att ingå något dåligt avtal med en utomstående aktör om Terrafames gruva (tidigare Talvivaara). Sipilä uppger att staten inte har någon färdig plan för att man ska avstå från gruvägandet.

Under ett besök vid gruvan försäkrade Juha Sipilä att alternativet att avveckla gruvan inte är aktuellt.

– Nu utgår vi från att vi slutför det här projektet och skapar en verksamhet som är hållbar för miljön, sade Sipilä.

Statsministern tror att gruvverksamheten kommer att bli lönsam 2018 i enlighet med gruvbolagets uppskattning.

– Det viktigaste är att miljöfrågorna och processen nu är i skick. Nästa fas är att man måste få kassaflödet positivt. Efter det är det lätt att tala om ägararrangemang, sade Sipilä.

Dyrt att lägga ned

Statsministern försvarade även regeringen beslut att reservera ytterligare 100 miljoner euro för att finansiera gruvverksamheten.

– Vi ska komma ihåg att nedläggningsalternativet kostar 400–500 miljoner euro, och för det finns det inga andra betalare än staten, sade Sipilä.

Sipilä sade att förändringarna när det gäller miljöinverkan och processer är ett under. Då det gäller resultatet har Terrafame inte behövt göra underverk eftersom staten under ett par år satsat 500 miljoner euro på gruvverksamheten. Nu hoppas man igen på att gruvan ska bli lönsam.

– Staten fortsätter som ägare och vi har ingen brådska att ingå något dåligt avtal om gruvan. Vi siktar på en lösning där vi får en industriaktör med. Vi har inte utarbetat någon plan för att lösgöra oss från gruvan utan förhandlingarna förs i lugn och ro, sade Sipilä.

Terrafamegruvan gör en förlust på kring tio miljoner euro i månaden. Regeringen beslöt nyligen att satsa ytterligare 100 miljoner euro på att finansiera gruvan.

Terrafames styrelseordförande Lauri Ratia sade att det i början av året fortfarande kommer att kosta 10 miljoner euro i månaden att driva gruvan. Men sedan ska situationen bli bättre.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning