Sipilä: saker kan ändras i aktiveringsmodellen

Juha Sipilä (C) fotograferad vid Villa Bjälbo i samband med statsministerns frågetimme i Yle på söndagen.Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Just nu funderar regeringen på att ändra på åtminstone två saker i sin aktiveringsmodell för arbetslösa.

Under luppen ligger i alla fall de här två ämnena: samtal med fackförbunden om de skolningar de erbjuder, och det initiativ den arbetslöse själv kan ta för att uppfylla de krav som aktivitetsmodellen ställer.

– Det här skulle kunna betyda att man kan delta i undervisning också över nätet. Målet är att all utbildning den arbetslöse samlar på sig ska vara till fördel då man söker jobb, säger statsminister Juha Sipilä (C) enligt Uusi Suomi.

Det som inte däremot kommer att bli godtagbart inom en snar framtid, enligt Sipilä, är frivilligarbete.

Aktiveringsmodellen innebär att en arbetslös går miste om sitt understöd om hen inte utfört minst 18 timmar lönearbete under tre månader eller tjänat motsvarande 241 euro alternativt under fem dagar deltagit i sysselsättningsfrämjande aktiviteter som ordnas av till exempel Arbets- och näringsbyrån.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00