Sipilä säger inte om han avgår som partiledare efter valet

Statsminister Juha Sipilä gästade Yles Morgonettan på lördagen. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Håller Centerns usla gallupsiffor i sig, ställer Juha Sipilä inte upp för omval vid partikongressen 2020. Men om han tänker slänga in handduken tidigare än så, är han ännu förtegen om.

Juha Sipilä (C) gästade Yles tv-program Morgonettan dagen efter att han fällde regeringen och försvarade sig mot dem som inte tycker att det var särskilt vuxet att slänga in handduken med bara fem veckor kvar till valet.

– Jag är besviken över att tiden att genomföra vårdreformen, inte räckte till, sade Sipilä som också fick svara varför han inte lyssnade på sina regeringspartner i Samlingspartiet och De blå som hade velat hålla regeringen vid liv ända till valet i mitten av april.

– Jag lyssnade på dem och de hade gjort annorlunda, men de känner mig och därför var beslutet väntat för dem.

Expeditionsministär kan bereda beslut om Isis-krigare

Sipilä grillades också i hur den expeditionsministär som han nu företräder, kommer agera ifall det behöver fattas viktiga politiska beslut; som till exempel hur Finland ska förhålla sig till eventuella återvändande IS-krigare.

– Ifall ett sådant beslut blir aktuellt, bereds det i normal ordning och förs vidare till riksdagen.

Sipilä upprepade om och om sitt mantra om att de förberedelser som har gjorts inför vård- och landskapsreformen i de tilltänkta landskapen inte är förgäves och han sade att arbetet utgör en bra grund som man kan bygga vidare på efter valet. Han medgav att det har gått åt mellan 200 och 300 miljoner euro till förberedelser, men höll inte med om att pengarna skulle ha spolats ner i toaletten.

– Det är inte bortkastade pengar. Reformen kan fås i mål snabbt, bara det blir klart vilken (regerings)basen blir.

Med facit i hand medgav Sipilä ändå att han hade eftersträvat en för stor reform och lovade att Centern lägger fram sitt förslag nästa vecka.

– Vår gemensamma kompromiss har nu fallit. Nu får varje parti säga vilken modell de vill ha. Jag är visserligen för valfrihet, men den måste införas i mindre steg.

Sipilä hävdade att Centerns katastrofala gallupsiffror på 14,1 procent som publicerades dagen innan han begärde regeringens avsked, inte var av betydelse för hans beslut, utan att det enbart var insikten om att vårdreformen gick i stöpet som var den utlösande faktorn.

Sipilä sade att han inte ställer upp för omval vid partistämman 2020 om Centern backar i riksdagsvalet så mycket som galluparna låter förstå. Men han gav inte besked om han tänker sluta tidigare ifall brakförlusten blir ett faktum på valkvällen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning