Sipilä: Rinne ställde ingen fråga om ekonomin

Centerns partiledning, från vänster riksdagsgruppens ordförande Antti Kaikkonen, partiets vice ordförande Katri Kulmuni, partiordförande Juha Sipilä, vice ordförande Hannakaisa Heikkinen och partisekreterare Riikka Pirkkalainen. Bild: Ari Sundberg/SPT

Centerpartiet har ännu inte bestämt sig för att landa i opposition. Åsikterna i frågan går isär i partifullmäktige.

– Det är iögonenfallande att det inte ställdes några frågor om ekonomin. Det finns endast frågor om sysselsättningen.

Det säger Centerns partiordförande Juha Sipilä på lördagen när han ombeds kommentera de frågor som regeringssonderare Antti Rinne (SDP) skickade till partierna på fredagen.

– Bland Rinnes frågor finns heller inga som handlar specifikt om primärproduktionen eller om jordbruket och dess framtid, säger Centerns vice ordförande Katri Kulmuni.

Jordbruket är ett av Centerns viktigaste politikområden vilket även återspeglades under den allmänpolitiska debatten vid partifullmäktiges möte i Riihimäki.

– Det som speciellt lyftes fram var jordbrukets trångmål och den inverkan förhandlingarna om EU:s följande budgetram har. Där finns många saker som oroar folk, säger Sipilä.

Även om debatten i offentligheten pekat på att Centern är på väg i opposition är det långt ifrån säkert att så sker, säger Sipilä.

– Här har lyfts fram åsikter både för och emot, säger han.

Sipilä säger att man tänker svara på sonderarens frågor med det allvar som saken kräver och så ser man vad som händer.

– Det kan ju hända att det finns en orsak till varför vissa frågor inte ställdes, men min första reaktion var att hur är det tänkt att saker och ting ska genomföras?

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning