Sipilä och Tusk diskuterade Finlands EU-ordförandeskap 2019

Finlands EU-ordförandeskap, EMU och brexit var några av de ämnen som kom upp på statsminister Juha Sipiläs och Europeiska rådets ordförande Donald Tusks möte i Helsingfors.

Statsminister Juha Sipilä (C) träffade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i Helsingfors på onsdagen. Sipilä lyfte särskilt fram olika EU-ärenden som är viktiga för Finland, bland annat Finlands kommande EU-ordförandeskap 2019.

–  Det här var ett ypperligt tillfälle att inleda diskussionerna och samarbetet inför Finlands EU-ordförandeskap. Vi inleder vår ordförandeskapsperiod under exceptionella förhållanden efter riksdagsval och EU-val. Också Europeiska unionens agenda kommer att vara betydande. Därför inleder vi beredningen i god tid, säger Sipilä i ett pressmeddelande.

Sipilä och Tusk diskuterade också frågor som behandlas vid Europeiska rådets möte nästa vecka, till exempel brexit, utvecklandet av den inre marknaden, USA:s tullavgifter på stål och aluminium, och handelspolitik i allmänhet.

Storbritannien förväntas ge konkreta synpunkter på förhandlingarna om utträdet ur EU. EU:s mål är att uppvisa enighet även i de kommande förhandlingarna.

Också utvecklandet av Ekonomiska och monetära unionen EMU var en fråga som väckte diskussion under Sipiläs och Tusks möte. Utvecklandet av EMU är en av de viktigaste EU-frågorna under de kommande månaderna.

–  Den ekonomiska och monetära unionen bör ses över och medlemsstaterna bör snabbt uppnå samförstånd för att bankunionen ska kunna slutföras. I diskussionen med ordförande Tusk redovisade jag för Finlands ståndpunkter. Finland har arbetat konstruktivt för att utveckla den ekonomiska och monetära unionen. Vi kommer att fortsätta att aktivt hitta gemensamma lösningar, säger Sipilä.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22