Sipilä lovar beslut om nya ministerportföljer i dag - tre eller inga

Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Antalet ministrar spikas när regeringen i övrigt avslutat halvtidsöverläggningarna.

Det blir antingen tre nya portföljer – en för varje regeringsparti – eller inga nya portföljer, säger statsminister Juha Sipilä (C). En omfördelning av arbetsuppgifterna mellan de sittande ministrarna har inte diskuterats, säger han.

– Besluten fattas, som jag lovade, under förhandlingarna om budgetramarna eller om de inte fattas så ökar vi inte (antalet ministrar), sade Sipilä till journalister i riksdagen.

Förra veckoslutet ansåg Sipilä att det är sannolikast att antalet ministrar inte ökas.

– Sannfinländarna och Samlingspartiet har haft bollen redan flera månader. Eftersom det inte hörts något så tycker jag det verkar ganska osannolikt att det blir någon ökning i förhandlingarna om budgetförhandlingarna, sade Sipilä till FNB på lördagen.

Lindströms blodtryck, Soinis önskemål

Sipilä blev orolig för arbets- och justitieminister Jari Lindströms (Sannf) stora arbetsbörda i vintras, vilket fick honom att fundera på om antalet ministrar borde ökas i alla fall. Lindström blev sjukskriven i en vecka i mars med anledning av högt blodtryck.

En annan orsak till att det finns önskemål om fler ministrar är utrikesminister Timo Soinis (Sannf) önskemål om att få fortsätta på sin post efter sin avgång som partiledare i juni. Därmed måste det skapas plats för Sannfinländarnas nya ordförande i regeringen på ett eller annat sätt.

Centerns Annika Saarikko tar hur som helst familje- och omsorgsminister Juha Rehulas (C) plats i regeringen halvvägs in i valperioden, så fort Rehula rott vårdreformen i land. 

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39