Sipilä kompletterade svar om Terrafamehärvan

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Statsminister Juha Sipilä (C) har kompletterat sitt svar till justitieombudsmannen i fallet Terrafame.

Juha Sipilä svarar JO att han utgående från en e-postfråga från tidningen Kansan Uutiset inte förstod att misstänka att Katera Steel skulle ha fått en beställning av Terrafame. Kansan Uutiset skickade frågan till Sipilä den 17 november. Regeringen beslöt om Terrafames tilläggsfinansiering den 18 november.

Enligt Sipilä fick han veta om Terrafames beställning av Katera den 21 november.

Det här är nu tredje gången som Sipilä svarar justitieombudsmannen. Sipilä har redan en gång kompletterat sitt svar på eget initiativ. Efter det ville justitieombudsmannen ännu ha en precisering av när Sipilä exakt fick veta om avtalet mellan Terrafame och Katera. Justitieombudsmannen frågade om Sipilä fick journalistens fråga den 17 eller 18 november.

Sipilä säger att han hade läst e-postmeddelandet från Kansan Uutiset på kvällen den 17 november.

– Av frågan framgick inte, och jag kunde inte misstänka, att det rörde sig om Terrafames beställning av Katera Steel Oy, skriver Sipilä i sitt svar.

Samma kväll skickade Sipilä ett meddelande till sina medhjälpare. Där berättar han att placeringsbolaget Fortel Invest ägde fem procent av Katera Steel 2013 då Sipilä och hans hustru avstod från sitt ägande i placeringsbolaget. Han skrev till medhjälparna att han inte känner till eventuella ändringar i ägarstrukturen i Katera efter 2013. Han skrev också att han inte vet något om Kateras affärsverksamhet just nu.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning