Juha Sipilä kallar in partierna till klimatsamtal i november – "De beslut som fattats räcker inte"

Statsminister Juha Sipilä (C). Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ett rundabordssamtal, där den finländska klimatpanelen leder samtalet, behövs för att förbinda partierna till klimatmål som överskrider valperioderna, anser statsministern.

– Målet är att en bred parlamentarisk enighet om Finlands klimatpolitik. Det skulle inleda en process där partierna från rent bord kan tala om gemensamma medel och mål, som alla förbinder sig till för att garantera ambitionerna över regeringsperioderna, skriver statsminister Juha Sipilä (C) i ett blogginlägg.

Han kallar in partierna till klimatsamtal under november månad, och har redan bett den finländska klimatpanelen leda samtalet.

Enligt Sipilä innebär rapporten att de nuvarande mål som spikats inte räcker.

Han hänvisar till regeringen mål att över hälften av energiförbrukningen ska komma från förnybar energi, att Finland ska vara koldioxidneutralt 2045 och att bruket av stenkol ska slopas senast vid utgången av år 2029.

– De beslut som fattats räcker inte. Den publicerade rapportens budskap är tydligt. Vi måste göra mer och snabbare för att motarbeta klimatförändringen.

Sipilä lyfter också fram att klimatmålen måste vara en central del av Finlands EU-ordförandeskap.

Finland är ordförandeland under andra hälften av 2019.

Den gröna riksdagsgruppen har dessutom lämnat in ett initiativ om aktualitetsdebatt i riksdagen, med anledning av den internationella klimatpanelen IPCC:s klimatrapport.

- Finland måste redan på 2030-talet vara i ett läge där kolsänkorna är större än utsläppen, anser miljöutskottets ordförande Satu Hassi (Gröna).

"Behövs marknad för kolsänkor"

Beslutsfattare har vädrat tankar om att utsläppshandeln borde kompletteras med en marknad för kolsänkor, det vill säga skog, träbyggnader och annat som binder koldioxid från atmosfären.

Miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) talade för en sådan marknad i riksdagen förra veckan och Anders Adlercreutz (SFP) anser också att det behövs marknadsbaserade redskap för att belöna negativa utsläpp.

– Om skogsägarna fick en ersättning för den kolsänka de upprätthåller skulle det finnas en logik i ekvationen: pengar från utsläppsrätterna kunde kanaliseras till upprätthållandet av kolsänkor. En sådan modell kunde relativt lätt införas i Finland på nationell nivå tack vare den avancerade skogskartläggning vi redan nu kontinuerligt gör, skriver Adlercreutz i ett pressmeddelande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning