Sipilä: Jag blev en belastning för partiet i valet

Centerns vice ordförande Katri Kulmuni, partiledaren Sipilä och Anu Vehviläinen i Riihimäki i dag. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Folket har talat, det är inget att gnälla över, säger Juha Sipilä (C).

– Det måste medges att det till viss del är svårt att svälja en valförlust, säger Centerns i höst avgående partiordförande Juha Sipilä i sitt tal inför partiets fullmäktigemöte i Riihimäki på lördagen.

Han säger att man nog räknade med att backa i väljarstöd i riksdagsvalet för två veckor sedan men att man inte väntat sig en brakförlust.

Centern tappade 18 mandat och har nu 31 ledamöter i riksdagen.

Sipilä ser tre huvudsakliga anledningar till den historiska valförlusten.

– Det brukar sägas att det i ett val inte har någon betydelse vad man åstadkommit. Det som spelar roll då är vad man lovar väljarna.

Sipilä säger att Centern under de senaste fyra åren gjort många positiva saker för Finland men att väljarna nu reagerade på detaljer som inte fallit dem i smaken och därför valde att inte rösta på Centern.

– När en nedskärning drabbar den egna vardagen blir man besviken, och det med rätta. Den besvikelsen försvinner inte bara för att de övergripande problemen är lösta.

Sipilä säger att den andra anledningen handlar om hans egen roll som statsminister.

– Jag figurerade ständigt i folks vardagsrum som den som fick förklara saker. Än handlade det om besparingar, än om vad andra partiers ministrar sagt och gjort. Jag blev i detta val en belastning för partiet och för dess väljarstöd.

Det tredje problemet var att man inte lyckades visa hur partiet vill arbeta med vissa värdegrundsfrågor.

– Nu när ekonomin och sysselsättningen inte längre är ett problem blev enstaka värdefrågor huvudteman. Vi som representerade en medelväg i de frågorna hamnade i skymundan.

Sipilä säger att man i såväl klimatfrågan som invandringsfrågan förlorade väljare åt olika håll.

– Somliga tycker att klimatdebatten är humbug. De rösterna gick till Sannfinländarna. Andra tycker att bilism, köttkonsumtion och bastuvärmande borde förbjudas. De rösterna gick till De gröna.

I invandringsfrågor företräder Centern en medelväg vilket varken attraherar dem som vill se en strikt invandringspolitik eller dem som vill öppna dörrarna för alla, säger Sipilä.

– Åsikterna i värdegrundsfrågor går starkt isär och människor röstar allt oftare på grundval av en enda sådan fråga. Vilken plats har en sansad medelväg i den debatten?

Sipilä säger att han är självkritisk men att det Finland vi har nu är bättre än det Finland vi hade när han blev statsminister för fyra år sedan.

– Jag är säker på att det arbete vi gjort i regeringen kommer att bära frukt på lång sikt. Landets intressen måste sättas framom de egna intressena, säger Sipilä som undviker att gå in på hur partiet ska gå vidare.

– Partiets framtid ska utstakas av den som blir ny ordförande. Jag hoppas partiet i sitt reformarbete ser modigt in i framtiden.

Juha Sipilä meddelade efter riksdagsvalet att han avgår som partiordförande på grund av valförlusten. Centern väljer ny ordförande vid en extra partistämma i september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning