Sipilä försvarar regeringens sysselsättningspolitik

Bild: Lehtikuva/Samuli Ikäheimo

Regeringens linje för sysselsättningspolitik handlar om att få in folk på arbetsmarknaden, inte om att försämra arbetsvillkoren, säger statsminister Sipilä

Statsminister Juha Sipilä (C) upprepade i Yle Suomis intervju på söndagen de motiv som regeringen har för att göra det möjligt att anställa med tidsbundna kontrakt utan motivering, och för att göra det enklare för små företag att säga upp anställda.

Sipilä säger att ungdomsarbetslösheten i Finland inte minskat i samma takt som övriga gruppers arbetslöshet och att förslaget om förenklingen av ingåendet av tidsbundna kontrakt endast gäller unga som varit arbetslösa minst tre månader.

– Detta görs för att sänka tröskeln för att anställa en sådan ung person. Det handlar inte om att försämra den personens arbetsvillkor. Syftet är att en ung person ska få möjlighet att visa vad man går för och att avtalet utvecklas till en normal anställning med normala villkor, säger Sipilä.

Sipilä ser ingen risk för att en förenkling av företagens möjlighet att anställa på tidsbundna kontrakt leder till att unga människors arbetsliv blir en lång räcka korta anställningar, något som kritiker menar försvagar i synnerhet unga kvinnors inkomst och framtidstro.

Meningen är att göra det enklare för människor att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Sipilä.

– Jag ser ingen fara för att de tidsbundna avtalen skulle bli fler. Vad skulle det vara för idé för en arbetsgivare att efter en kort anställning på tre månader ta in en annan person på tidsbunden anställning, då den första precis lärt sig jobbet, säger Sipilä.

Regeringens förslag om att göra det enkelt för företag med mindre än 20 anställda att säga upp personer på individuell grund har väckt kritik inte minst bland fackföreningarna där man är beredda att utlysa politiska strejker om förslaget godkänns.

Sipilä säger att förslaget har att göra med att regeringen vill sänka tröskeln för små företag att rekrytera personal. Han säger att arbetslösheten försvinner om ensamföretagare vågar börja anställa.

– Problemet finns just i de små företagen där det är en stor risk att anställa, men även en stor möjlighet. Vi vill uppmuntra små företag att anställa mer folk, säger Sipilä.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning