Sipilä: Finland och Tyskland inleder cybersamarbete

Juha Sipilä och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Bild: AFP / Lehtikuva/John Macdougall

Finland och Tyskland vill att konkreta beslut om EU:s försvarssamarbete fattas redan i år.

Statsminister Juha Sipilä (C) träffade Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Berlin på onsdagen, bland annat för att förbereda toppmötet senare i veckan, där EU-länderna ska fatta beslut om hur det permanenta strukturella försvarssamarbetet ska framskrida.

Det som planeras är ett paraply under vilket länderna kan bedriva samarbete på de områden de önskar. För Finland är Tyskland ett av de naturliga partnerländerna när EU-staterna snart ska gruppera sig.

Sipilä berättade efter mötet med Merkel att cyberförsvar sannolikt är ett av områdena för samarbete med Tyskland. Med cyberförsvar avses bekämpning av hot mot informationssystem.

Under våren har Finland och de andra länderna utarbetat preliminära listor på försvarsprojekt där de kanske vill vara med. På den förteckning som Försvarsmakten har gjort upp finns bland annat att säkerställa sjöförbindelserna, rymdsamarbete kring satelliter, cyberförsvar och gemensamma operativsystem för informationsutbyte.

– Från den här listan plockade Merkel ut särskilt cybersamarbetet, som säkert är ett av de områden där vi kommer i gång först.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning