Sinnemäki öppnade kampen mot Samlingspartiet: "Vi är inte lika rädda för att investera i service"

De grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki öppnade sin kampanj på tisdagen. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

De grönas borgmästarkandidat i Helsingfors, Anni Sinnemäki anser att borgmästarens avtryck är tungt i budgetberedningen. Hon skulle vilja se budgetar där utbildning prioriterats högt redan i beredningsskedet, säger hon då hon öppnar sin kampanj.

Opinionsmätningar inför kommunalvalet i Helsingfors har spretat åt många håll. I januari och februari visade mätningar hos Yle och Helsingin Uutiset att De gröna kunde bli störst i staden, medan Helsingin Sanomats mätning i februari visade på fortsatt försprång för Samlingspartiet.

De grönas borgmästarkandidat öppnade på tisdagen sin kampanj med utbildningsfrågor högt. Staden skär ner på anslagen med 11 miljoner, och Sinnemäki signalerar att det hade varit lättare om utbildningssumman hade varit högre redan under beredningen, så att man inte behövt kämpa för tilläggsfinansiering till skolorna under förhandlingarna i fullmäktige.

– Borgmästaren har ett centralt inflytande särskilt då stadens budget bereds, och för De gröna är tillräckliga medel för utbildningen en prioritet, säger Sinnemäki om borgmästarrollens betydelse.

Hon säger att det också behövs satsningar på de ungas psykiska hälsa och på terapigarantin, och att det är något som behövts redan före coronakrisen.

– En viktig fråga för vår ekonomi är också en högre investeringsnivå, i spårvägar, skolor och daghem.

Läs också: Sinnemäkis svar på HBL:s 10 borgmästarfrågor

Samlingspartiet och De gröna ligger i täten i kampen om att bli största parti.

Vilka är de största skillnaderna mellan dig och Samlingspartiets borgmästarkandidat Juhana Vartiainen?

– Min erfarenhet är bredare och djupare då det gäller politiskt ledarskap, säger Sinnemäki och hänvisar till åren som minister och som partiledare och biträdande borgmästare.

– Och så finns självklart skillnaderna mellan De gröna och Samlingspartiet. Vi är inte lika rädda för att investera i den service som behövs för invånarna.

Borgmästarmodellen tycker Sinnemäki att i huvudsak fungerar bra, och ger väljarna en viss transparens då borgmästarposterna är kopplade till kommunalvalet, men hon medger att det funnits "svåra veckor". Samarbetet mellan borgmästaren och alla biträdande borgmästare har inte alltid förlöpt smärtfritt.

– Nu har vi haft det här i en valperiod, och jag tror jag lärt mig ganska mycket. Jag kan utnyttja den erfarenheten.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning