Sinnemäki förtegen om framtiden efter grönt bakslag i Helsingfors

Anni Sinnemäki (Gröna), biträdande borgmästare i Helsingfors, får 7 102 röster och blir tvåa i borgmästarkampen efter Samlingspartiets Juhana Vartiainen. Bild: Cata Portin

Dynamiken i Helsingforspolitiken förskjuts då de två största partierna tappar mandat. – Det kommer att krävas mer samarbete om man vill nå beslut, säger De Grönas borgmästarkandidat Anni Sinnemäki.

De Gröna siktade på att bli störst i Helsingfors, men resultatet i kommunalvalet är en missräkning. Partiet landar på 19,8 procent, 5,9 procentenheter bakom rivalen Samlingspartiet, och tappar tre platser i stadsfullmäktige.

Partiets borgmästarkandidat Anni Sinnemäki får dessutom se sin konkurrent, Samlingspartiets borgmästarkandidat Juhana Vartiainen, ta hem nästan dubbelt så många röster.

Sinnemäki döljer inte sin besvikelse över resultatet.

– Nationellt har regeringspartierna – med undantag för SFP – haft det svårt i det här valet. För oss minskar stödet i synnerhet i de stora städerna jämfört med det senaste valet, som gick väldigt bra, säger Sinnemäki.

Läs också: De Grönas Amanda Pasanen vill att Helsingfors växer på rätt sätt

VF utmanar

I Helsingfors bidrar flera faktorer till De Grönas kräftgång, tror Sinnemäki. Även om valet i förväg målades upp som en kamp mellan De Gröna och Samlingspartiet är det i många stadsdelar, till exempel i Berghäll och Alphyddan, snarare Vänsterförbundet som tävlar om samma väljare som De Gröna. Och VF gör ett bra resultat: partiet kniper ett tilläggsmandat i stadsfullmäktige.

– Kultur- och evenemangsbranschens situation är mycket svår, och det är möjligt att vi inte lyckats mobilisera väljare inom det här segmentet på samma sätt som Vänsterförbundet gjort, säger Sinnemäki.

Precis före valet skakades De Gröna i Helsingfors av jävsmisstankar som riktas mot Sinnemäki själv gällande ett undantagslov för ett husbygge i Mejlans. Misstanken som polisen utreder härrör sig från tiden då Sinnemäki var biträdande stadsdirektör med ansvar för stadsplanering.

– Utifrån den respons vi fått är det där ändå inte en så stark faktor. Det kan ha påverkat mitt personliga röstetal i viss mån, men det är inte därför vi blev tvåa, säger hon.

Däremot måste partiet enligt Sinnemäki vända på varje sten för att få väljarstödet att stiga igen.

– Vi ska visa att vi har lösningarna till hur vi återhämtar oss från epidemin på det mänskliga planet. Vidare ska människor kunna lita på att naturvärden och byggande går att kombinera på ett balanserat sätt, säger hon.

Rubbar cirklarna

Förskjutningarna i stadsfullmäktige i Helsingfors är inte dramatiska, men de ändrar ändå på dynamiken. Eftersom de medelstora partierna (SDP, VF och Sannfinländarna) växer kan Samlingspartiet och De Gröna inte längre bilda majoritet på tumanhand.

– I praktiken har ändå inte ett enda sådant beslut som bara skulle ha hängt på De Gröna och Samlingspartiet fattats tidigare heller. Koalitionen har alltid varit bredare, säger Sinnemäki.

– Men det är sant att det nu kan bli svårare att bilda majoriteter bakom frågor och att mer samarbete kommer att krävas om man vill nå beslut.

Sinnemäki är i det här skedet försiktig med att uttala sig om sina egna framtidsplaner. Det är oklart om en fortsättning på sejouren som biträdande borgmästare blir aktuell.

– Jag har ofta sagt att uppdraget är motiverande och ger möjlighet att åstadkomma mycket. Men allt beror på hur diskussionerna mellan grupperna, och inom grupperna, går. De kommande veckorna får utvisa.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning