Singelkvinna vägrades IVF-behandling i Kina – stämmer kliniken

Här fryser man ägg för senare befruktning. Fullt möjligt - men inte riktigt om du är ogift kvinna i Kina. Bild: NORA LOREK / TT

En kvinna har stämt Pekings förlossnings- och gynekologisjukhus för att det vägrat frysa hennes äggceller med hänvisning till att hon är ogift.

Eftersom äggcellerna blir lite sämre med åren planerade 31-åriga Teresa Xu att låta frysa in några för att kunna fokusera på sin karriär som författare i genusfrågor innan hon bildar familj. Det finns teknik för att plocka ut äggceller, frysa dem, och senare tina upp och inplantera i livmodern efter befruktning.

Teresa Xu säger att läkaren vid hennes första kontrollbesök frågade om hennes civilstånd och uppmanade henne att bli gravid genast i stället för att låta frysa ägg. Vid andra besöket fick hon höra att hon inte kunde få behandlingen hon önskade.

– Jag kom för att få yrkesmässig service men fick i stället någon som manade mig att ställa arbetet åt sidan och skaffa barn först. Jag har redan utsatts för mängder av sådana påtryckningar i den här kulturen, säger hon.

Kinas snabba ekonomiska tillväxt har ökat kvinnors chanser att göra sig ekonomiskt självständiga, men lagar och hälsovård har inte moderniserats.

Teresa Xu säger att det känns som en personlig seger att det hela har blivit ett rättsfall.

– Det känns som om jag inte bara står där i rätten som individ, utan står där med vikten av många andra singlars förhoppningar.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning