Singapore på hugget inför möte: "Kim" förhörd

Kim Jong-Un-imitatören Howard X, till vänster, och Donald Trump-efterhärmaren Dennis Alan poserar vid Merlion Park, ett populärt turistmål i Singapore, under fredagen. Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Säkerhetsförberedelserna är omfattande i Singapore inför veckans toppmöte mellan Nordkorea och USA.Men kanske är man lite väl på hugget i stadsstaten – där en känd imitatör av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un togs in till förhör när han anlände till flygplatsen.

Under våren 2018 har relationen mellan diktaturen Nordkorea och västvärlden i hög grad tinat upp, bland annat efter landets deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön. Den 9 maj besökte USA:s utrikesminister Mike Pompeo Nordkoreas huvudstad Pyongyang och träffade Kim Jong-Un, vilket sågs som en förberedelse för ett toppmöte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

Nordkorea uppgav i slutet av maj att man, som utlovat, förstört sin anläggning för kärnvapentester i Punggye-ri. Ett annat tecken på god vilja var frisläppandet av tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea. Planer tog form på ett toppmöte i Singapore mellan Kim och USA:s president Donald Trump den 12 juni.

Så kom en plötslig vändning. Nordkorea ställde in ett möte på hög nivå med Sydkorea och sade sig även behöva ompröva toppmötet om USA insisterar på att Nordkorea ger upp sitt kärnvapenprogram. Ledningen i Pyongyang var också upprörd över USA:s och Sydkoreas militärövningar och beskrev USA:s signaler som "okunniga och korkade".

I ett brev till Kim den 24 maj ställde Trump in toppmötet med hänvisning till nordkoreanernas "enorma ilska och öppet fientliga inställning". Förhandlingar fortsatte dock att föras och i förra veckan meddelade USA:s president att mötet i Singapore kommer att äga rum – trots allt.

Under fjolåret pågick ett upptrappat ordkrig mellan de båda ledarna, där USA:s president bland annat kallade Kim för "raketmannen".

Den australiske komikern, som kallar sig Howard X, säger att han greps och förhördes i en halvtimme när han anlände till flygplatsen Changi i Singapore.

– (De) frågade mig om mina politiska åsikter och om jag har deltagit i protester i andra länder, säger han till Reuters.

Han säger sig också ha uppmanats att hålla sig borta från ön Sentosa och hotellet Shangri-La med omnejd, platser som utsetts till "särskilda evenemangsområden" under tisdagens möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump.

– De sade "det handlar om Trump-Kim-mötet, du har kommit i ett väldigt känsligt läge", säger imitatören.

Immigrationsmyndigheten i Singapore bekräftar att en Lee Howard Ho Wun anlände till flygplatsen på fredagen, och uppger att han släppts in i landet efter att ha fått genomgå vad man beskriver som en utfrågning.

Imitatören besökte Singapore i förra månaden och tog då bilder av sig själv utklädd till Kim Jong-Un. Han säger att han planerar flera liknande upptåg de kommande dagarna tillsammans med Trump-imitatören Dennis Alan.

Tusentals poliser

En anledning till att just Singapore valts som plats för mötet mellan den verklige Kim och Trump tros vara stadsstatens rykte som vän av lag och ordning. Och förberedelserna pågår för fullt inför tisdagen.

Tusentals poliser, med förstärkning från den nepalesiska elitstyrkan Gurkha, ska patrullera gatorna. Delar av staden kommer att vara helt avspärrade. För att förhindra protester har ett förbud mot innehav av megafoner och banderoller införts i närheten av platser som kommer att användas under mötet.

Cementbarrikader kommer också att placeras ut vid viktiga områden och begränsningar i luftrummet införs inför de nordkoreanska och amerikanska delegationernas ankomst.

Bild: TT/AP/Wong Maye-E

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning