Simsugna strandgäster vid Marudds badstrand – trots varning för vattenkvaliteten

Minna Vuorenmaa och döttrarna Sonia, Anna och Nora del Campo tillbringade fredagen på stranden. De tycker alla att det är lagom varmt – både i vattnet och i luften. Bild: Jonatan Sparv

Det var många som valde att njuta av finvädret vid Marudds badstrand fredagen till ära. Helsingfors stad har rapporterat om dålig vattenkvalitet vid stranden, men det skrämde inte badgästerna som HBL träffade.

Det vackra sommarvädret lockade människor till Marudds badstrand under fredagen. HBL besökte stranden och stämningen var på topp bland besökarna.

– Jag ville åka hit redan i går, men det fick bli i dag i stället, säger Nora del Campo, som tillbringar dagen på stranden tillsammans med sin mamma och sina två systrar.

Hela gänget har precis svalkat sig i vattnet, som uppges vara 22 grader varmt.

– Det var lite kyligt i början, men efter ett tag var det riktigt skönt, säger Nora del Campo.

Systern Anna del Campo berättar att familjen bor i Qatar till vardags.

– Det är så fint här i Finland på sommaren. Naturen är vacker, allting är fräscht och så är det inte för mycket folk, säger hon.

Flickornas mamma, Minna Vuorenmaa, berättar att familjen alltid besöker Finland under somrarna.

– Det höjer verkligen livskvaliteten. Det här är också en perfekt dag att vistas på stranden. Det är inte för varmt.

Janne Mathlin och sönerna Max och Mauno värmer sig efter en simtur. Bild: Jonatan Sparv

En bit bort står Max Mathlin och huttrar. Han har precis tagit sig ett dopp.

Hans pappa, Janne Mathlin, ger honom en handduk och Max får sakta men säkert upp värmen igen.

– Vi bestämde med pojkarna att vi skulle åka till stranden i går. Det här är utan tvekan dagens höjdpunkt, säger Janne Mathlin.

Familjen bor i närheten och besöker Marudds badstrand relativt ofta.

– Vi gillar verkligen stranden. Här finns tillräckligt med plats och så har den en bra kiosk.

Max och lillebror Mauno kryper ihop i pappas famn för att värma sig. När vi frågar pojkarna om det blir några fler dopp i dag är de tveksamma.

– Bara ni får upp värmen så vill ni nog och simma igen, säger Janne Mathlin.

Bakterier i vattnet?

Lotta Kyrklund och Michele Argento har valt att tillbringa sin lediga dag på stranden. Kyrklund har besökt stranden i flera år och säger att det är lite färre människor än vanligt i dag.

– Speciellt med tanke på det fina vädret.

– Det är säkert på grund av det som rapporterats om vattenkvaliteten, säger Kyrklunds mamma, som inte vill uppträda med namn.

Trots det fina vädret var det inte överfullt vid Marudds badstrand på fredagseftermiddagen. En del gäster tror att folk är rädda för bakterier i vattnet. Bild: Jonatan Sparv

Vid Marudds badstrand har man tidigare år hittat förhöjda halter av tarmbakterier som enterokocker och kolibakterier. På grund av detta rekommenderar Helsingfors stad att man inte simmar vid stranden den här sommaren.

Det är dock inget som skrämmer Lotta Kyrklund, hennes mor eller Michele Argento.

– Den senaste mätningen visade att det var bra kvalitet på vattnet. Men vi brukar duscha ordentligt efteråt, bara för att vara på den säkra sidan, säger Lotta Kyrklund.

Michele Argento och Lotta Kyrklund njuter av solen vid Marudds badstrand. Senare i kväll ska de kolla premiärmatchen i fotbolls-EM. Bild: Jonatan Sparv

Gänget har redan hunnit med två dopp under dagen. Michele Argento, som är uppvuxen på Sicilien, tycker att vattnet var aningen kallt.

– Jag är van vid lite varmare vatten.

Han trivs ändå bra på Marudds badstrand.

– I Italien är stränderna ofta smockfulla. Här får man lugn och ro, säger Michele Argento.

På bryggan i anslutning till stranden står badvakten Leo Ikhilor och spejar ut över vattnet. Även han är en smula förvånad över att det fina vädret inte lockat mer folk till stranden en dag som denna.

– Det kan säker bero på det som medierna skrivit om vattenkvaliteten, säger han.

Badvakten Leo Ikhilor vakar över Marudds badstrand. Han säger att jobbet går ut på att vänta på det värsta. Bild: Jonatan Sparv

Sommaren är Leo Ikhilors tredje som badvakt. Han har ännu inte behövt rädda livet på någon.

– Vi får hoppas att jag inte behöver göra det i år heller. Men om vädret fortsätter så här hela sommaren så kommer det nog att vara mycket folk på stranden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning