Simstjärna: Förbundet mörkade övergrepp

Bild: Ted S. Warren

Den tidigare simstjärnan Ariana Kukors Smith stämmer USA:s simförbund, som hon säger kände till att hon blev utsatt för sexuella övergrepp av sin tränare, men valde att hålla det hemligt.

Enligt stämningsansökan, som lämnades in i Seattle under måndagen, började Ariana Kukors Smiths tränare med så kallad grooming – med syfte att inleda ett sexuellt förhållande – när hon var 13, rörde och kysste henne när hon var 16 och hade samlag med henne när hon var 17.

"Företrädare för (simförbundet) USA Swimming kom i hemlighet överens om att tränaren skulle slippa bakgrundskontroller. Detta på grund av att envisa rykten om hans olämpliga sexuellt motiverade beteende mot minderåriga, som målsäganden, oundvikligen skulle komma fram i kontakt med tidigare arbetsgivare", står det i stämningsansökan.

Med anledning av att tränarens adepter var så framgångsrika beslutade USA Swimming enligt Ariana Kukors Smith att titta åt ett annat håll när det gällde hans misstänkta övergrepp.

Tränaren nekar till anklagelserna, som Ariana Kukors Smith först framförde på nätet tidigare i år.

Hon har tävlat mot bland andra Sarah Sjöström och hade under flera år världsrekordet på 200 meter medley. Den distansen vann hon på VM i Rom 2009, och kom femma i OS i London 2012.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03