Simone Biles skrev historia i gymnastik-VM

Simone Biles under kvalet i VM i Stuttgart. Bild: Lionel Bonaventure/Lehtikuva-AFP

Simone Biles inledde jakten på guldmedaljer vid gymnastik-VM i Stuttgart med att skriva historia. Den amerikanska världsstjärnan satte två nya hopp, som kommer att bli uppkallade efter henne.Gymnastikens fixstjärna var överlägsen i kvalet och kan sätta rekord i antalet medaljer när VM fortsätter i nästa vecka.

Gymnaster som visar upp helt nya hopp i stora internationella tävlingar får äran att få dem uppkallade efter sig. Simone Biles får nu namnge två hopp efter en historisk kväll i Stuttgart. Och det redan i kvalet.

Simone Biles landade en dubbelvolt med dubbel skruv som avslutning på sitt program i bom och satte en perfekt baklänges dubbelvolt med trippelskruv i fristående.

Därmed kommer hoppen i fortsättningen att bära hennes namn och kallas "Biles" och "Biles II". Det är det andra och tredje hoppet som gymnastikens fixstjärna har fått uppkallat efter sig under sin karriär.

Guldrekord

Den 22-åriga amerikanskan har tagit 14 guld och sammanlagt 20 VM-medaljer hittills. Fyra till och hon slår vitryssen Vitalij Sjtjerbo, som samlade på sig 23 stycken under sin karriär på 90-talet. Biles vann även fyra guld och ett silver vid OS i Rio de Janeiro 2016.

Biles gjorde sin baklänges dubbelvolt med trippelskruv i kvalet i VM, där hon var fullständigt överlägsen. Hennes totalpoäng på 59,432 var mer än 2 poäng bättre än tvåan i kvalet, landsmaninnan Sunisa Lee. Därmed är Biles klar för finalen i mångkampen, liksom de fyra grenfinalerna i slutet av nästa vecka.

Storfavorit

Men innan dess avgörs lagfinalen på tisdag, där USA är storfavorit.

Simone Biles kommer till VM bara en dryg månad efter att det blivit känt att hennes bror Tevin Biles-Thomas åtalats misstänkt för att ha mördat tre personer och skottskadat ytterligare två i samband med ett bråk på nyårsafton förra året.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning