Simon Elo: "Njugga manifestet" inte speciellt radikalt

Nytt alternativ ska bli ett allmänpolitiskt parti, säger Simon Elo. Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Ordföranden för avhoppargruppen Nytt alternativ, Simon Elo, bedömer att det så kallade njugga manifestet som i tiden tog ställning mot mångkulturalism och invandringspolitik inte är speciellt radikalt i dag.

Simon Elo, som hoppat av Sannfinländarna till Nytt alternativ, undertecknade inte själv manifestet men skrev i sin blogg 2010 att han håller med innehållet i det. Sannfinländarnas nya partiordförande Jussi Halla-aho och partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo hör till dem som skrivit under.

– Jag håller med många av poängerna i manifestet. Många av riktlinjerna i det ser i dag rätt så rimliga ut om man jämför dem med lagar som sedermera stiftats i diverse länder i Europa, säger Elo.

Simon Elo säger att han aldrig känt sig som någon som hör till en viss falang, vare sig Halla-ahos, Sampo Terhos eller Timo Soinis. Han talar respektfullt om såväl Halla-aho som Sannfinländarnas förra ordförande Timo Soini.

– Politik ska ju inte handla om enstaka individer, det går inte ut på att man backar upp den ena eller den andra, utan på att man hör på argument från olika håll och fattar sina beslut utgående från dem, säger Elo.

"Radikala krafter"

Elo betonar att han inte har något emot ordförande Halla-aho som person eller som politiker. Däremot tycker Elo att aktörerna bakom Halla-aho är problematiska. Han anser att de för Sannfinländarna mot en mer radikal politik.

– Han (Halla-aho) är mycket mer analytisk och ska vi säga till och med moderat än vissa av personerna i bakgrunden.

Bakom den radikalare politiken ligger enligt Elo bland annat medlemmar i nationalistiska Suomen Sisu men också andra aktörer som vill radikalisera politiken i Finland. Helt och hållet rentvår Elo ändå inte Halla-aho.

– Naturligtvis har han överskridit en del gränser under årens lopp, det förnekar jag inte, och det har fått sina påföljder.

Politiskt mittfält?

Gruppordföranden vill att Nytt alternativ ska omges av samma typ av hopp och fräschör som rörelsen kring Frankrikes nya president Emmanuel Macron. Det innebär ändå inte att den politiska linjen skulle följa Macrons, men Elo hoppas på liknande aktivitet i till exempel de sociala medierna.

– Vi ska bli ett allmänpolitiskt parti, i mittfåran skulle jag säga. Vi vill ha koll på alla metoder att utnyttja den nya teknologin vi har tillgång till.

Det är meningen att det nya partiets program ska godkännas före slutet av året. Elo säger att man ännu inte diskuterat vem som ska bli partiordförande.

Tungt för familjen

Elo och hans kolleger funderar för närvarande på ett namn för partiet som ska grundas utgående från Nytt alternativ. Under helgen ska han bolla idéer med bland annat minister Terho (NA). Familjen har ändå dragit i bromsen.

– I torsdags kväll var det meningen att jag själv skulle sitta med och fundera på partinamnet, men på begäran av min hustru beslöt jag att trots allt åka hem i stället. Och det var inget dumt beslut.

Elo säger att den turbulenta veckan gett lite tid för sömn och varit tung både för honom själv och för hans familj.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning